Video

Man (23) overleden bij carbidschieten in Diessen

31 december 2022 om 18:36 • Aangepast 1 januari 2023 om 18:30
nl
Een 23-jarige man is overleden tijdens het carbidschieten in Diessen. Dat meldt de politie. In eerste instantie werd de man nog zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden.
Profielfoto van Liam TollProfielfoto van ANP
Geschreven door
Liam Toll & ANP

Het ongeluk gebeurde in een weiland aan de Oirschotsedijk in Diessen. Daar landde ook nog een traumahelikopter. Er waren ongeveer veertig mensen aanwezig die het ongeluk zagen gebeuren. De politie meldt dat voor hen slachtofferhulp geregeld wordt.

De politie gaat voorlopig nog uit van een noodlottig ongeval, maar is nog wel bezig om alle getuigen te horen.

Bij carbidschieten wordt in een ouderwetse melkbus, carbid in aanraking met water gebracht. Dat zorgt voor een chemische reactie waar gas bij vrijkomt. Dat gas schiet met hoge snelheid de deksel van de bus. Soms wordt er ook een bal gebruikt om de bus mee af te dichten. De bedoeling is dat er een enorme knal ontstaat bij het schieten.

Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het vuurwerkverbod. Gemeenten bepalen zelf de regels hierover in de algemene plaatselijke verordening (APV). In de APV op de website van de gemeente Hilvarenbeek valt te lezen dat er een verbod gold op carbid schieten tot 2 januari 2022.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!