Video

Zonder de Russen staat de Dakar Rally op z'n kop: 'De sfeer is heel anders'

2 januari 2023 om 08:00 • Aangepast 2 januari 2023 om 10:36
nl
Bij de trucks wordt dit jaar de Dakar Rally spannender dan ooit. De vier Russische trucks van Kamaz doen niet mee omdat het team geen afstand wilde doen van de oorlog. De weg ligt hierdoor open voor een Brabantse eindoverwinning, maar niks lijkt zeker in deze bijzondere editie van de rally.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Van spanning was weinig sprake de afgelopen jaren bij de trucks in de Dakar Rally. Dat de Russen nummer één tot en met vier gingen worden was een zekerheid. Daarachter zat vaak meer spanning maar dan ging het over ‘maar’ een vijfde plek.

Die vijfde plek was afgelopen jaar voor Janus van Kasteren. De coureur uit Eindhoven gaat dit jaar vol voor de overwinning en kijkt uit naar de strijd zonder de Russen. “Ja mooi hé! De sfeer dit jaar is heel anders. Iedereen wil meedoen om de bovenste plekken. Dat zorgt voor extra onderlinge spanningen.”

"Ik zal mijn teamgenoten altijd helpen, want 100 meter verder kun je het zelf nodig hebben.”

Ook Ben van de Laar verwacht een mooie strijd en is vooral benieuwd naar wie de rol van de Russische trucks over gaat nemen. “Je werd altijd extra gepushed om de Russen bij te houden. Daardoor lag de snelheid altijd hoog. Ik ben benieuwd wie nu het voortouw neemt.”

Bij Team de Rooy lijkt iedereen kanshebber voor een podiumplek. En dus zal er ineens onderling geconcurreerd moeten worden. Gaat dat voor problemen zorgen? “Nee”, zegt Van Kasteren. “Ik was al vanaf het begin voorstander om elkaar altijd te helpen. Er is in mijn ogen geen kopman. Ik zal mijn teamgenoten altijd helpen, want 100 meter verder kun je het zelf nodig hebben.”

"PSV maakt ook niet expres een eigen doelpunt tegen Ajax."

Maar niet alleen de Nederlanders azen op een podiumplek. Er zijn ook genoeg Tsjechische kanshebbers op de eindoverwinning. Ales Loprais is één van de favorieten voor de eindoverwinning. "Iedereen is gelijk deze Dakar Rally. Het gaat een interessante strijd worden."

Van Kasteren zal in ieder geval stoppen voor teamgenoten, maar wat als één van zijn Tsjechische concurrenten stilstaat? "Dan rijd ik heel hard door en juich ik nog een keer extra. Ik wil eerste worden en dan ga ik ze niet helpen. PSV maakt ook niet expres een eigen doelpunt tegen Ajax."

Omroep Brabant publiceert elke dag om 20.00 uur op YouTube en op de website een nieuwe aflevering van Bivak Brabant Dakar. De aflevering van zondag is hieronder te bekijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.