'Schaf autosafari Beekse Bergen af', vindt oud-directeur

3 januari 2023 om 21:26 • Aangepast 5 januari 2023 om 15:45
nl
Langzaam cruisend langs de jachtluipaarden, een giraf die een kijkje neemt bij het zijraam of een leeuw die rustig op de weg blijft liggen. Als Safaripark Beekse Bergen ergens naam mee heeft gemaakt, dan is het wel de autosafari. Maar als het aan oud-directeur Wim Verberkmoes ligt, neemt het dierenpark snel afscheid van het spannende tochtje.
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Sterker nog, dat vond Verberkmoes kort na zijn aantreden in de jaren tachtig al, vertelt hij in de podcast Zooinside. “Toen ik jong was, had mijn vader een oude Volkswagen. Daarin gingen we dan een eindje rijden. Nergens naartoe, hoor. Het rijden zelf was het plezier. Daar is het safaripark toen fantastisch op in gesprongen. Zo kon je plots naar allerlei dieren kijken tijdens zo’n tochtje.”

Maar die nieuwigheid verdween volgens de voormalig directeur al snel. “In het begin stonden er enorme files. Iedereen kwam er op af. Maar langzaam maar zeker werd het wat achterhaald. Ook in die tijd gingen mensen liever ergens naartoe om daar te parkeren en dan zelfs iets actiefs te ondernemen.”

"We hebben het uiteindelijk toch niet aangedurfd.”

Toch bleek het lastig om het iconische onderdeel uit het park te verbannen. Zelfs toen er vervangend vertier als de wandel- en bootsafari bijkwamen. “We hebben er destijds veel over gesproken. Maar uiteindelijk hebben we het toch niet aangedurfd”, blikt Verberkmoes terug.

Dat het park het ook mét autosafari vooralsnog prima doet, blijkt uit de cijfers. Voor de afgelopen twee coronajaren, kwamen er met gemak ruim een miljoen bezoekers een kijkje nemen bij de dieren in Hilvarenbeek. “Het park doet het nog steeds prima in de huidige vorm”, geeft ook Verberkmoes toe.

Desondanks is hij ook nu, jaren na zijn vertrek, nog niet van mening veranderd. “Je moet die autosafari een keer afschaffen, vind ik. Het zou toch het mooiste zijn als je tijdens het wandelen geen auto’s meer ziet rijden. Maar ja, wanneer doe je dat?”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.