Goudsmid Bregje pimpte de ambtsketen van Roosendaal: 'Alles is handgemaakt'

14 januari 2023 om 11:00 • Aangepast 24 januari 2023 om 10:10
nl
Het was een wens van burgemeester Han van Midden van Roosendaal: alle dorpen in de gemeente een plek geven aan zijn ambtsketen. Goudsmid Bregje Kruis ging aan de slag en leverde een bijzonder resultaat, met het Roosendaals roosje als inspiratie.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

“Een grote eer”, noemt de goudsmid het aanpassen van zo'n groot en belangrijk 'kroonjuweel' uit haar eigen woonplaats. De Roosendaalse liet zich inspireren door het 'Roosendaals roosje'. “Die zie je overal terug: op het wapen van de gemeente, op het monumentenschildje."

De keuze voor deze bloem aan de ambtsketen was dus snel gemaakt. Ze maakte er een 3D-versie van. Ruim anderhalve week was ze bezig met het 'pimpen' van de ambtsketen. “Ongeveer een dag per roosje. Het was echt veel werk”, vertelt Bregje.

Verwisseld
Van een zilveren plaat maakte ze een kommetje, dat ze in de vorm van een roosje zaagde. Vervolgens verdikte ze de randen, die ze er daarna op soldeerde. “Elk onderdeeltje is handgemaakt.” Het proces herhaalde ze met een kleinere variant, waar ze met zilver de letter van het desbetreffende dorp op zette. Een behoorlijk gepriegel dus, waarbij je secuur te werk moet gaan.

Tekst loopt verder onder afbeelding:

Bregje druk bezig met het solderen van de roosjes voor de ambtsketen
Bregje druk bezig met het solderen van de roosjes voor de ambtsketen

Met scharniertjes aan de achterkant kunnen de roosjes verwisseld worden. Het roosje met de beginletter van de stad of het dorp waar een ceremonie plaatsvindt, hangt voortaan onderaan de keten.

Han van Midden is trots op de uitbreiding van zijn ambtsketen, schrijft hij op Facebook. De keten heeft hetzelfde ontwerp als de door Bregje vernieuwde Roosenspeld. Dat is een onderscheiding voor inwoners die zich hebben ingezet voor hun dorp, wijk of de stad. “De keten telt nu zeven roosjes”, schrijft hij op Facebook. “Eén voor de stad, vijf voor de dorpen (Wouw, Heerle, Nispen, Wouwse Plantage en Moerstraten, red.) en één neutrale die symmetrie waarborgt.”

De reactie van de burgemeester, doet Bregje goed. “Heel mooi om te zien dat hij zo enthousiast is over mijn werk.”

Het eindresultaat: de gepimpte ambtsketen van Roosendaal
Het eindresultaat: de gepimpte ambtsketen van Roosendaal

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!