Fleur was dakloos maar nu heeft ze eindelijk haar eigen plek

12 januari 2023 om 20:00 • Aangepast 13 januari 2023 om 11:38
nl
Fleur* was een tijd dakloos nadat ze uit haar huis werd gezet. Via de Maatschappelijke Opvang in Den Bosch heeft ze nu een eigen huisje in Zaltbommel. “Het is mooi dat ze ons een kans geven, want er zijn veel vooroordelen over daklozen”, vertelt de 52-jarige vrouw.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Geen grootschalige daklozenopvang, maar een klein huisje met aparte slaapkamers. Fleur (52) woont sinds een paar maanden in zo'n kleinschalige opvang in Zaltbommel. Samen met drie andere ex-daklozen. “Ik heb 32 jaar in Den Bosch gewoond. Daarvoor woonde ik in Zaltbommel, dus voor mij voelde het als thuiskomen. Ik kan mijn leven weer oppakken.”

De Zaltbommelse heeft een eigen slaapkamer, douche en wc. De keuken en woonkamer deelt ze. "Het is fijn om samen te wonen, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Wij zijn allemaal door onze eigen schuld op straat komen staan.”

“Ik kreeg geen uitkering, dus ik moest stelen om te leven.”

In 2021 verloor Fleur haar tienerzoon door een auto-ongeluk. Daarna ging het bergafwaarts met haar. “Ik had een baan, maar die verloor ik na de dood van mijn zoon. Ik kreeg geen uitkering, dus ik moest stelen om te leven”, vertelt ze. “Ik vond het heel moeilijk om alleen te zijn. Daarom heb ik een paar daklozen in huis te genomen.”

Toen ging het van kwaad tot erger. “Ze veroorzaakten veel overlast. De politie stond regelmatig op de stoep.” De woningbouwcorporatie besloot Fleur en haar bezoek op straat te zetten.

“Ik vind het Inloopschip geen fijne plek.”

Om niet op straat te hoeven slapen, verbleef Fleur onder andere bij de daklozenopvang het Inloopschip in Den Bosch. “Ik vind het Inloopschip geen fijne plek. Er gebeurde daar elke dag wel iets”, zegt Fleur.

Tot december vorig jaar werden maximaal dertig niet-verslaafden daklozen opgevangen in het Inloopschip. Dat wilde directeur Thijs Honig niet meer. “In zo'n grootschalige opvang zet je allemaal mensen met problemen bij elkaar. Dat heeft geen positief effect. Je kan ze beter opvangen op een plek waar ze tot rust kunnen komen”, legt Honig uit. Het Inloopschip werd in december gesloten en de kleinschalige opvang uitgebreid.

“Wij willen voorkomen dat ex-daklozen terugvallen.”

Nu Fleur in een kleinschalige opvang woont, krijgt ze haar leven steeds meer op de rit. “In Den Bosch kreeg ik geen uitkering. Nu wel. Ik heb weer leefgeld en ik krijg eten van de voedselbank”, vertelt de ex-dakloze. Alle cliënten krijgen begeleiding van de Maatschappelijk Opvang.

Het is de bedoeling dat iedereen in de tijdelijke opvang uiteindelijk een geheel eigen huis of appartement krijgt. “Als je buiten of in een opvang moet slapen, zit je in de overlevingsmodus. Pas als je een eigen plek hebt, kan je aan je toekomst werken”, zegt Honig.

Ook Fleur heeft al toekomstplannen. Ze is voorlopig blij met haar plek in de kleinschalige opvang, maar hoopt dat ze over een paar maanden een eigen huis heeft. “Eerst ga ik de dood van mijn zoon nog verwerken. Daarna wil ik als ervaringsdeskundige met probleemjongeren werken. Maar ik moet eerst aan mezelf werken en dan pas kan ik iets voor ander betekenen.”

*Om privacyredenen is de naam Fleur gefingeerd. De echte naam van Fleur is bij de redactie bekend.

LEES OOK: Daklozen in Den Bosch worden niet meer op één plek opgevangen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!