Video

Monument voor verongelukte Jurre en Mees (18): 'Belangrijk voor jongeren'

17 januari om 10:02 • Aangepast 24 januari om 12:16
nl
Aan de Quayweg In Ledeacker is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan Jurre en Mees. De twee 18-jarige jongens uit Rijkevoort en Gennep kwamen in augustus op deze weg om het leven toen zij daar met een auto over de kop sloegen. Twee andere vrienden overleefden het ongeval.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Langs de weg ligt nu een grote zwerfkei met de namen Jurre en Mees en de datum van het ongeluk, 26 augustus 2022. Initiatiefnemers van het monument zijn de ouders van Jurre en Mees. Natasja, de moeder van Jurre, vertelt: “De waarnemend burgemeester van Land van Cuijk had ons als ouders een condoleancebrief gestuurd na het ongeluk. Daarin liet hij weten dat het ongeluk tot verslagenheid heeft geleid in het hele Land van Cuijk. Verder gaf hij aan dat we contact met hem op mochten nemen als hij op de een of andere manier behulpzaam kon zijn om met dit verlies om te gaan. Enkele weken daarna heb ik hem gebeld met verzoek om een zwerfkei te mogen plaatsen op de plek van het ongeluk.”

"Gedenkplek is verhuisd, die oude plek was veel te gevaarlijk."

Voor het officiële monument een feit was, was een tijdelijke gedenkplek op de plek van het ongeluk. “Maar dat was veel te gevaarlijk, zo vlak langs de doorgaande weg”, vertelt Natasja. “Nu is de gedenkplek verhuisd naar de andere kant van de weg. Daar is een fietspad en een picknicktafel. Dat is een stuk veiliger. Alles wat op de oude gedenkplek lag, hebben de vrienden meeverhuisd naar de nieuwe plek.”

De vier vrienden van 18 en 19 waren in de vroege ochtend van vrijdag 26 augustus onderweg terug naar huis. Twee jongens woonden in Rijkevoort, de anderen in Sint Anthonis en Gennep. Kort voor het ongeluk was een vijfde jongen afgezet in Landhorst.

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, heeft de politie nooit meer kunnen achterhalen. Op de rechte weg is hun auto over de kop geslagen. Twee van de vrienden kwamen om het leven en de twee anderen weten niet meer wat er is gebeurd.

Jurre en Mees waren niet alleen vrienden, maar runden sinds een paar maanden ook samen een bedrijf, Scootershop Zuid. “Jurre en Mees kenden elkaar ruim twee jaar en waren beiden dol op scooters. Altijd maar sleutelen en toeren. En daarom waren ze in april samen een scooterbedrijf begonnen in Beugen.”

“Zij hebben nooit iets met de dood te maken gehad en nu dit."

“Ik merkte dat veel jongeren hier in Rijkevoort en eigenlijk in het hele Land van Cuijk erg onder de indruk zijn van dit ongeluk”, vertelt Natasja. “Zij hebben meestal nog weinig of niets met de dood te maken gehad en nu verliezen zij opeens twee leeftijdsgenoten op een dag. De vanzelfsprekendheid van het leven is daarmee voor veel jongeren in een ander daglicht komen te staan.”

Voor de hechte vrienden van Jurre en Mees staat onze deur altijd open, maar er zijn veel meer jongeren met dit ongeluk bezig. Op de herdenkingsdienst voor Jurre en Mees kwamen wel tweehonderd jongeren af. Voor hen vinden wij dit monument zo belangrijk. Daar kunnen ze nu heen en ik zie dat veel jongeren dat ook doen. Sommigen gaan zelfs dagelijks.”

Onderzoek op de plek van het ongeluk (foto: Jan Peels).
Onderzoek op de plek van het ongeluk (foto: Jan Peels).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!