Vijf miljoen subsidie voor collectieve woonvormen; "steun in de rug"

18 januari 2023 om 15:30 • Aangepast 26 januari 2023 om 13:49
nl
De provincie Noord-Brabant stelt ruim 5 miljoen aan subsidies beschikbaar voor betaalbare en duurzame woningbouwprojecten. Het geld is bedoeld voor mensen die in een groep (collectief) willen bouwen en voor bijzondere doelgroepen. De regeling is een van de ondersteunende maatregelen van de provincie om tempo te houden in de woningbouw.

Dat het voor starters op de woningmarkt zonder veel eigen geld bijna niet meer te doen is om een huis te kunnen kopen is al lang bekend. Meer bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap kan daar verandering in brengen. Ook andere groepen kunnen hiervan profiteren, zegt de provincie.

14.000 woningen per jaar
Brabant heeft behoefte aan zo’n 14.000 woningen per jaar. Het gaat daarbij niet alleen om aantallen maar ook vorm en kwaliteit. Waar is behoefte aan? Steeds meer mensen willen meer in een gemeenschappelijk verband wonen en leven.

Bij collectieve woonvormen gaat het om particulieren die samen en naar eigen wens hun woningen laten bouwen om er zelf te gaan wonen. Zij geven zo samen hun ‘buurt’ vorm. Interessant voor starters, voor senioren die graag in een hofje willen wonen en bijvoorbeeld voor een sociale ondernemer die een wooncollectief voor een bijzondere doelgroep wil realiseren.

Zelf bouwen in Teteringen
Veerle Nijhof en Mirjam Yousef uit Breda zijn jongeren die er op de 'gewone' woningmarkt niet tussen konden komen. In de nieuwe wijk Bouverijen in Teteringen, gemeente Breda, wordt nu specifiek voor starters en met extra oog voor duurzaamheid gebouwd. Samen met 11 anderen werd Veerle initiatiefnemer als starter op de woningmarkt.

Ze reageerden op een bericht van de gemeente op Facebook. Een plan voor nieuwe woningen, waar je je alleen als groep starters voor kon inschrijven. Een project wat je vervolgens dus ook zelf laat bouwen, van afspraken met een architect tot aannemer. Veerle: "Het bij elkaar zoeken van een groep van 12 starters was al een hele kluif. Voor een project dat zo'n drie jaar gaat duren en wat je moet voorfinancieren."

Voorfinanciering vaak probleem
Dat daar veel zorg zit ziet ook Mirjam. "15 duizend euro aan voorfinanciering kan niet iedereen betalen. Je zag dat mensen daarom ook afhaakten in het project. Want veel geld betalen voor iets wat je nog niet ziet is best spannend."

Gedeputeerde Ronnes van Wonen is blij dat de provincie kan helpen. "Vooral in de aanloopkosten is het moeilijk. financiele instellingen willen vaak al veel meer zekerheid. Daarom komen particuliere initiatieven zonder hulp niet makkelijk van de grond. Zo geven we een zwengel aan het initiatief en kunnen we aan de slag."

Beginfase vaak onzeker
Droomwonen.com in Breda begeleidt mensen die gezamenlijk hun eigen woning en woonomgeving willen ontwikkelen. Ook adviseert zij gemeenten en ondersteunt grondeigenaren bij het beschikbaar krijgen van locaties voor CPO. Directeur Menno de Lange ziet de meerwaarde van regeling van de provincie: “In de beginfase zijn er vaak nog onzekerheden, maak je al kosten en heb je nog geen hypotheek. Het helpt groepen enorm dat er dan een gift is voor de initiatief- en haalbaarheidsfase en een renteloze lening in de ontwikkelfase.”

De regeling bestaat uit subsidies in de vorm van giften voor de initiatief- en haalbaarheidsfase en renteloze leningen voor de ontwikkelfase. De regeling stelt voorwaarden aan de betaalbaarheid en duurzaamheid van de woningen. Belangrijke voorwaarden voor een renteloze lening zijn bijvoorbeeld de haalbaarheid van het plan, en een verklaring van de gemeente dat medewerking zal worden verleend aan de realisering van het woningbouwproject op de beoogde locatie.

Veerle en Mirjam hebben de afspraken met de architect en de bouw inmiddels gemaakt en hopen in 2025 eindelijk in hun eigen 'betaalbare' huizen te wonen. Maar het is een complex proces, zegt ze. “We willen graag meer bekendheid over CPO-projecten creëren, om die reden zijn we ook een Instagramaccount begonnen waarbij we alles delen: Huisjeindebouverijen. Dit maakt de zoektocht voor andere CPO-projecten wellicht makkelijker.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!