Video

Verkeer uren vast door sneeuwval, drukste ochtendspits in jaren

19 januari 2023 om 08:10 • Aangepast 26 januari 2023 om 13:59
nl
Een laagje sneeuw van een paar centimeter heeft donderdagochtend voor een verkeersinfarct gezorgd in Brabant. In Midden-Brabant, maar vooral in de regio Eindhoven stond het verkeer overal muurvast. Ondertussen zijn de files wat afgenomen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Op de Brabantse binnenwegen maar ook de snelwegen ligt een aardige laag sneeuw en er wordt langzaam gereden. Rond kwart voor negen werden er in en rond Brabant 76 files gemeld met een totale lengte van 422 km.

Drukste ochtendspits in jaren
Deze ochtendspits is de drukste sinds 2019, meldt Rijkswaterstaat. Om tien voor acht stond er bijna 690 kilometer file in Nederland, vooral in het zuiden. Er werden vertragingen gemeld tot anderhalf uur.

De ANWB, die ook de N-wegen meetelt, meldde om acht uur rond de 800 kilometer file. De verkeersdienst zag dat het vooral in het zuiden van het land druk was door het winterse weer. "In de Randstad was het zelfs iets rustiger dan normaal", aldus een woordvoerder.

In de vroege donderdagochtend is het gaan sneeuwen in Midden- en Oost-Brabant. Er viel op sommige plekken een paar centimeter sneeuw. Richting de kust viel vooral regen.

Muurvast rond Eindhoven
De regio Eindhoven kleurde de hele ochtend helemaal rood op de filekaart. Alle wegen naar Eindhoven stonden muurvast. Op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer schaarde in alle vroegte een vrachtwagen.

Ook de regio Tilburg had te maken met veel overlast. In en om de stad stond het vast en de A58 van Tilburg naar Eindhoven was één lange file.

Ook op de A50 tussen Oss en Eindhoven stonden lange files net als op de A67.

(tevergeefs) wachten op de bus in Veghel.
(tevergeefs) wachten op de bus in Veghel.
Wachten op privacy instellingen...

Ongelukken
Ook op de binnenwegen gebeuren ongelukken door gladheid. In Rijen is een vrachtwagen geschaard en tegen een boom gebotst op de N282. In Wanroij reed een automobilist met zijn auto tegen een restaurant in het dorp.

Staking streekvervoer
Donderdag en vrijdag staakt ook het personeel van het streekvervoer, kondigde FNV eerder aan. Rijkswaterstaat verwacht daardoor meer verkeer op de wegen. Reis je met de trein of bus van regionale maatschappijen, zoals Connexxion of Arriva, dan is er een kans dat deze niet rijden.

Vervoerder Arriva adviseert reizigers die donderdagochtend de bus willen nemen, om alternatief vervoer naar hun bestemming te regelen. "Door overbelasting van het reisinformatiesysteem zijn de reisplanners niet up-to-date", aldus Arriva. De reisinformatie voor de treinen van Arriva is wel bijgewerkt.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!