Meer grote natuurbranden, maar omwonenden liggen er niet wakker van

23 januari 2023 om 19:30 • Aangepast 24 januari 2023 om 08:56
nl
De grootste natuurbrand van Nederland in 2020 in Deurnese Peel had grote gevolgen voor het nabijgelegen Helenaveen. Toch lijken de inwoners niet wakker te liggen van het toegenomen risico op grote natuurbranden. Daarvoor waarschuwen experts in een rapport dat maandag is gepresenteerd. "Dat er hier af en toe een natuurbrand zal ontstaan, lijkt me duidelijk, maar ik denk niet aan verhuizen", reageert een van hen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De wetenschappers waarschuwen dat Nederland door warmer en droger weer steeds vaker te maken zal krijgen met onbeheersbare natuurbranden.

"Het zal steeds vaker voorkomen dat natuurbranden niet meer geblust kunnen worden, maar pas stoppen als er geen bomen en planten meer over zijn", schrijven de onderzoekers. Dat heeft volgens hen grote gevolgen voor gezondheid, welzijn, natuur en economie.

"Bij een rookpluim schrik je wel even."

Volgens de onderzoekers moet de brandweer meer worden ingericht op natuurbranden. Medewerkers moeten anders worden opgeleid en regels voor bedrijven in de buurt natuurgebieden moeten worden aangepast. Ze pleiten zelfs voor een 'nationaal actieplan'.

Peter van Dijk woont al bijna dertig jaar in Helenaveen. Hij stelt dat hij niet bang is voor het toegenomen risico. "Bij een rookpluim schrik je wel even, maar ik heb het idee dat de brandweer en Staatsbosbeheer nu beter voorbereid zijn dan toen", zegt hij. "Dat er hier af en toe een natuurbrand zal ontstaan, lijkt me duidelijk, maar ik denk niet aan verhuizen."

Bij de natuurbrand in 2020 werd Van Dijk geëvacueerd. "Ineens staat de politie op de stoep", herinnert hij zich. "Je hebt vijf minuten om belangrijke spullen te pakken en dan moet je gedwongen je huis verlaten. Dat is heel vreemd."

"Vanuit mijn achtertuin kon ik het vuur goed zien."

Ook Dirk Verberne (40) weet het nog goed: "Vanuit mijn achtertuin kon ik het vuur zien. Als de brandweer dan zo groots uitrukt, maakt dat wel indruk", zegt hij. Bang dat zijn huis zou afbranden, was hij niet.

Verberne werd gevraagd zijn huis te verlaten, maar dat deed hij niet. "Je huis is je veilige haven. Daar wil je niet weg. En bovendien: als het vuur dicht bij mijn huis komt, heb ik er meer aan om er te zijn. Dan kan ik nog met water in de weer gaan."

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid vindt het onderzoek van de wetenschappers 'zeer bruikbaar'. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit buigt zich momenteel ook over een ander advies over bosbrandene.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!