100-jarige Jan biljart nog iedere week bij De Doorschieters

24 januari 2023 om 12:00 • Aangepast 31 januari 2023 om 16:14
nl
Met zijn 100 jaar is de Eindhovense Jan Coppelmans een van de oudste biljarters van Nederland. Een unicum voor biljartvereniging De Doorschieters, waar hij iedere week weer van de partij is. "Ik heb geen rollator nodig, een bril is wel handig."
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Iedere donderdag staat de taxi klaar om Jan vanuit Eindhoven naar biljartcentrum La Carambole in Veldhoven te brengen, om daar met andere leden van De Doorschieters te gaan biljarten. "Ik zit er eigenlijk pas negentien jaar bij, maar iedere week ben ik van de partij", vertelt hij.

"Het is belangrijk om jezelf niet zo druk te maken."

"Ik heb altijd veel sporten gedaan en ben daardoor nog heel gezond. Soms zie ik mensen van 80 achter een rollator lopen, maar dat heb ik niet nodig. Af en toe is een bril wel handig."

Het is niet iedereen gegeven om de respectabele leeftijd van 100 jaar te bereiken. Jan weet wel wat er nodig is om gezond oud te worden. "Het is belangrijk om jezelf niet zo druk te maken en vooral niet je werk mee naar huis te nemen. Daarnaast raad ik iedereen aan om te sparen, ook al heb je het goed."

"Aan Jan zie je niet dat hij al 100 is."

Clubgenoten zijn maar wat trots op hun eeuw oude biljarter en hopen dat Jan nog lang een balletje komt stoten. "Jan is nog zo vitaal. De gemiddelde leeftijd ligt hier boven de 80, maar aan hem zie je niet dat hij al 100 is. Eigenlijk zou hij nog zes jaar door moeten gaan. Dan kunnen we met hem nog een jubileum vieren", legt secretaris Jan Verbeek uit.

Voor anderen geldt Jan als voorbeeld, al komen ze nog lang niet aan zijn leeftijd. "Ik ben nu 80 en het zou mooi zijn als ik zo oud mag worden. Mijn vader is 90 geworden, dus die tien jaar wil ik nog sowieso volbrengen. Daarna kijk ik wel weer verder", legt een andere biljarter uit.

Als het aan Jan zelf ligt gaat hij inderdaad nog wel even door, maar of hij dat 25-jarig jubileum gaat halen? "Je weet het natuurlijk nooit. Ik denk zelf nog een jaar of drie, vier."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!