Mitchel en Nadia zoeken op de motor naar een paradijs voor hun kinderen

30 januari 2023 om 16:05 • Aangepast 6 februari 2023 om 16:20
nl
Mitchel de Jager (27) en zijn vrouw Nadia Pop (26) uit Steenbergen hadden allebei een leuke baan en het stichten van een gezinnetje was slechts een kwestie van tijd. Toch liep het getrouwde stel vast en gooiden de twee het roer drastisch om. Op 25 mei 2022 stapten ze op hun motor en sindsdien zijn ze op wereldreis. "We zoeken een plek waar we onze toekomstige kinderen laten opgroeien."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Met slechts een tentje, kleren en wat andere hoognodige spullen zijn Mitchel en Nadia inmiddels negen maanden op pad. Na Zuid-Europa en de Balkan verkent het stel uit Steenbergen nu het Midden-Oosten. Afrika lonkt, maar de avonturen stapelen zich nu al op.

"We maken rare dingen mee", zo vertelt Mitchel. "We hebben bijvoorbeeld zes weken vastgezeten op de grens tussen Koerdistan en Irak. We kregen maar geen visum en mochten uiteindelijk pas na een bloedtest door. Dat slaat nergens op, maar ze moesten wel geld aan ons verdienen."

"De manier waarop verbaasde ons", zo vult Nadia aan. "We kregen niet te maken met corruptie, maar wel met ambtenarij. Alles wat wij onder de toonbank door probeerden te schuiven, kregen we met een glimlach netjes terug. Daar deden ze niet aan", zegt ze met een lach.

"Ze komen met honderd kilometer per uur al uit het raam hangend een high five geven."

De weg die Mitchel en Nadia op hun motoren hebben afgelegd, is al vele kilometers lang. Slapen doen ze in hun tent, maar als wildkamperen niet goed aanvoelt, pakken ze een goedkoop hotel. Het grootste gevaar ligt op de weg.

"Vanaf Albanië wordt het op de motor echt gevaarlijk", vertelt Nadia. "Met als dieptepunt Saudi-Arabië. Putdeksels kennen ze er niet en die gaten zijn zo groot dat heel je voorwiel erin verdwijnt. De risico's zijn groot, maar het is bijna altijd goed afgelopen."

Dat komt zeker niet door hun medeweggebruikers. "De mensen blijven hier niet op hun eigen weghelft", zo legt Mitchel uit. "Als ze ons buitenlanders op de motor zien rijden, worden ze heel enthousiast. Dan komen ze je met honderd kilometer per uur al uit het raam hangend een high five of boks geven. Dat ze ons daarbij compleet van de weg rijden, is bijzaak."

"We hebben met tranen in onze ogen in een vluchtelingenkamp in Irak rondgelopen."

Om de reis te betalen, werkt het stel uit Steenbergen online. Ook zijn er steeds meer sponsors die hen steunen. Dat geld is handig voor het liefdadigheidswerk dat ze onderweg doen. Bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp in Irak.

"Vaak zijn daar stichtingen actief en dan overleggen we wat we kunnen doen", vertelt Mitchel. "In Noord-Irak hebben we bijvoorbeeld tenten gerepareerd. Dat was heel intens en we hebben daar met de tranen in onze ogen rondgelopen. Het is verschrikkelijk dat mensen hun kinderen niet elke dag te eten kunnen geven."

Eigenlijk hebben Mitchel en Nadia tot nu toe alleen maar goede ervaringen opgedaan. Vooral de enorme gastvrijheid beviel hen als een warm bad. Avontuur was het belangrijkste doel van de reis, maar dat heeft inmiddels plaatsgemaakt voor iets anders.

"We zoeken ook naar vrijheid en de verbinding met de natuur", zegt Mitchel. "En nu ook naar een plek waar we onze toekomstige kinderen laten opgroeien en relaxed kunnen leven."

Wellicht is dat de stad Dammam in Saudi-Arabië waar ze op dit moment verblijven. Ze zijn er in ieder geval al uitgenodigd om te komen logeren. En wel door de plaatselijke kapper die eerder Mitchel zijn haar heeft geknipt. Of dat geen avontuur is.

Je kan de belevenissen van Mitchel en Nadia hier volgen.

Wildkamperen in Turkije.
Wildkamperen in Turkije.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!