Oud-politieman komt herinneringen ophalen met oude harde kern van NAC

27 januari om 20:00 • Aangepast 6 februari om 16:23
nl
De oude harde kern van NAC-supporters en de politie: dat waren niet altijd even goede vrienden. Maar nu gaan ze samen een pilsje drinken en anekdotes vertellen, herinneringen ophalen aan die goede oude tijd. Richard Kanters, gepensioneerd agent en ME'er, gaat met de fanatieke fans van toen in gesprek. "De NAC-supporters waren geen lieverdjes", zo zegt die al op voorhand. Ze zien elkaar op de reünie 'Ouwe Jongens Krentenbrood'.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

De reünie is bedoeld voor supporters die zijn geboren vóór 1980 en vandaar ook 'Ouwe Jongens Krentenbrood' heet. De bijeenkomst wordt georganiseerd voor en door de wat rauwere supporters die het klappen van de zweep kennen.

Bij de succesvolle vorige editie in 2020 waren er meer dan 300 supporters bijeen gekomen om onder meer te luisteren naar oud-spelers Pierre van Hooijdonk, John Smit en Gerard den Haan. Ook deze keer komen er weer ex-profs, maar hoogtepunt wordt zonder twijfel de aanwezigheid van oud-agent Richard Kanters (69). Hij was vanaf 1975 tot en met 1991 onder meer lid van de mobiele eenheid en het zogeheten NAC-team van de Bredase politie.

"Veel supporters zal hij nog wel kennen", lacht Hellen Go, het enige vrouwelijke lid van de organisatie. "Met een groot aantal is hij ongetwijfeld een keer in aanraking geweest of heeft hij achter ze aan gezeten."

"Er kwam een bezopen gast op me af, maar ik stapte opzij en hij donderde zo uit de trein."

Richard Kanters moet hierom lachen en bevestigt dat. Hij kijkt met plezier terug op die tijd en gaat tijdens de reünie zijn verhalen en ervaringen vanuit het oogpunt van de politie met de oudere leden van de harde kern delen. Een voorzetje wil hij best doen.

"NAC speelde een uitwedstrijd in Rotterdam", zo vertelt hij, "en bij terugkomst kregen we de melding dat er gevochten werd in de supporterstrein. Die was daarom vlak voor het station tot stilstand gekomen en wij moesten er met de mobiele eenheid op af."

"Het eerste probleem bleek een vrij hoog hek waar we overheen moesten klimmen. Dat was best lastig met schild en knuppel en op een gegeven moment donderden wij zelfs met het hele hek om. Vervolgens moesten we ook nog de trein in zien te komen. We merkten dat de ingang best hoog is zonder perron en moesten elkaar naar boven helpen."

"Op het moment dat ik net binnen was, kwam er een overmoedige, goed bezopen NAC-supporter op mij afstormen. Ik deed rustig een stapje opzij en die kerel schiet zo langs mij heen door de deur en donderde naar buiten. Een val van anderhalve meter, dus daar hadden we geen last meer van."

"Wij waren als politieagenten bij NAC de scheidsrechter soms aan het pesten."

Nog eentje dan. "In het oude stadion aan de Beatrixstraat zaten wij als politieagenten nog gewoon aan de rand van het veld op een houten bank. Ik moet bekennen dat wij daar soms ook wel een beetje aan het vervelen waren. De grensrechter werd bijvoorbeeld flink gepest als hij NAC benadeelde. We zaten op een gegeven moment zo te klooien dat we met z'n allen nog eens door het bankje heen zijn gezakt. Dat vond het publiek wel mooi, ja."

Het grappige is dat organisator Marco de oud-politieagent per toeval in zijn buurt tegenkwam bij het uitlaten van de hond. Ze herkenden elkaar meteen en de anekdotes kwamen al snel naar boven. Oud zeer is er niet.

"We kenden onze pappenheimers en zij kenden ons" besluit Richard Kanters. "Je moet het niet romantiseren, maar ik heb in de persoonlijke sfeer nooit problemen gehad met die jongens. Het wordt vast een leuke avond."

Belangstellenden voor de reünie kunnen zich hier aanmelden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.