'Nieuwsblad' Jan stopt na vijftig jaar met groente aan huis bezorgen

26 januari 2023 om 20:00 • Aangepast 6 februari 2023 om 16:25
nl
Zaterdag maakt hij na vijftig jaar zijn laatste rondje door zijn dorp Hank. Groenteboer en fruitman Jan van der Pluijm (67) vindt het mooi geweest. Sinds 1972 rijdt hij met zijn bestelwagen door het dorp om groente en fruit aan huis te verkopen en te bezorgen. Klanten betreuren dat hij stopt. "Waar moeten we anders ons fruit en onze groente halen? De supermarkt kan niet tippen aan de kwaliteit die Jan levert."
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Als Jan donderdag zijn vaste ronde door Hank maakt, nemen de klanten alvast een beetje afscheid. Hier en daar krijgt hij cadeaus als dank voor de service die hij al die jaren verleende. Douwe, die al ruim twintig jaar vaste klant is, gaat de groente- en fruitbezorger missen. "In de eerste plaats vanwege de goede kwaliteit. En bovendien, als Jan langskomt dan hoor je nog eens wat. Als de klokken luiden in het dorp, weet Jan bijvoorbeeld wie er wordt begraven."

Jan is zelf nog helemaal niet emotioneel over het naderende einde van zijn werkzame leven. "Nou, ik ben blij als het af is. Het heeft vijftig jaar geduurd en het is goed zo, ik heb er wel afscheid van genomen", zegt hij. Jan begon op 16-jarige leeftijd na de MAVO in de groentewinkel van zijn ouders. Maar de hele de dag binnen zitten en op klanten wachten, vond hij maar niets. En dus ging hij met de wagen op pad om groente en fruit te verkopen bij de mensen thuis.

"Met pensioen gaan is eigenlijk een klein beetje doodgaan."

Vooral met het steeds extremere weer heeft Jan het wel gehad. De afgelopen zomers met snikheet weer werken op straat vond hij minder leuk. Het is vooral het contact met de klanten dat Jan gaat missen. Hij maakte graag een praatje met mensen. "Ik zeg altijd: met pensioen gaan is eigenlijk een klein beetje doodgaan. Je hoort nergens meer bij, om het overdreven te zeggen. Maar dat komt ook wel weer goed."

Soms vragen mensen aan Jan of hij straks als gepensioneerde gaat reizen. Jan moet daar hard om lachen en antwoordt: "Zeker ga ik straks reizen. Naar Giessen, Dussen en Sleeuwijk, want onze gemeente is groot genoeg." De afgelopen jaren kwam hij Hank amper uit, dus een wereldreiziger zal Jan niet meer worden.

"Dat Jan stopt is een ramp voor Hank."

Als kleine zelfstandige heeft Jan geen pensioen opgebouwd. Daarom heeft hij het ouderlijk huis, waar hij al heel zijn leven woont, verkocht. Dat wordt gesloopt een maakt plaats voor appartementen. Van de opbrengst hoopt Jan straks rond te kunnen komen. Maar voordat het zover is, maakt hij nog een rondje langs zijn vaste klanten.

Buurvrouw Corrie komt donderdag met haar kleinzoon in haar armen groenten en fruit bestellen. Ze vindt het vreselijk dat Jan stopt. "Het is een ramp voor Hank. Waar moeten we anders ons verse fruit en de groenten halen?" Het meeste van alles gaat Corrie de praatjes met Jan missen: "Hij is het wandelende nieuwsblad van Hank en weet altijd alles". Jan vindt de benaming 'nieuwsblad' toch wat overdreven. "Ik zeg altijd: meelullen als het kan en zwijgen als het moet." Hoe dan ook: na zaterdag moet Hank het zonder de nieuwtjes, de verse groenten en het fruit van Jan doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!