Het rauwe randje van de volkswijk en de voetbaltribune: 'Mijn leerschool'

28 januari 2023 om 18:00 • Aangepast 30 januari 2023 om 11:51
nl
Floyd Aanen houdt van Roosendaal, voetbalclub RBC en vooral ook van de wijk Kalsdonk waar hij is geboren. "Zoals de mensen in de wijk leefden, zo leefden ze ook op de tribunes", zegt de 38-jarige journalist. Hij maakte er de korte documentaire 'De Luiten, voetbal en volkswijk' over.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, heeft de documentaire van Aanen niets te maken met een rollende bal of de uitslag van een voetbalwedstrijd. Het gaat juist om de sfeer en de mensen uit de volkswijk Kalsdonk.

Drie mannen van drie verschillenden generaties die altijd op de West-side stonden in het oude, afgebroken stadion De Luiten, vertellen over het rauwe randje van de volkswijk. Dat ze in hun buurt niet over zich heen lieten lopen en dat ze ook bij RBC hun mannetje stonden.

"Niemand kwam hier de buurt op stelten zetten", zegt François van Velthoven. "En als we naar we naar NAC-uit gingen, hingen we van te voren briefjes op in de wijk. Dan lieten we in Breda zien dat we met paar honderd man konden komen. Ook de Marokkanen gingen dan mee. Als er dan wat voorviel, zorgden we ervoor dat er niemand werd gepakt. Je kon op elkaar rekenen."

"Het is nostalgie die het waard is om levend te houden."

Dat in Kalsdonk niet de braafste jongetjes van de klas wonen, is helder. En dat gaat al ver terug, zo blijkt uit een citaat uit 1938 van de katholieke zusters. Stadshistoricus Joss Hopstaken leest voor: "De kinderen uit Kalsdonk zijn enigszins berucht! Ze waren noch de braafste, noch de gemakkelijkste en de moeders hadden vaak nog net zoveel opvoeding nodig als de kinderen. Kalsdonk was iets aparts."

Het was voor maker Floyd Aanen de reden om de documentaire te maken, waarin nog veel meer Roosendalers aan het woord komen. En eigenlijk had hij ook zichzelf kunnen interviewen.

"Ik heb hier op de tribunes en in de wijk van alles meegemaakt", vertelt Aanen. "Toen ik 12 of 13 was mijn eerste biertje, sigaretje en jointje. En mijn eerste vechtpartij. Het is mijn leerschool geweest."

"Vooral de jongens van de West-side die de verhalen van toen vertellen, winden er in de documentaire geen doekjes om", zegt Floyd Aanen. "Het is ruw, rauw, eerlijk, echt en ook liefdevol. Het doel van de documentaire is om te laten zien hoe mooi die tijd was. Het is nostalgie die het waard is om levend te houden."

De documentaire gaat op 5 februari in première. Belangstellenden kunnen vanaf 16.30 uur komen kijken in het bioscoopje van het Atik Stadion in Roosendaal.

Wachten op privacy instellingen...
Floyd Aanen
Floyd Aanen
Sportpark De Luiten voordat het 23 jaar geleden werd afgebroken.
Sportpark De Luiten voordat het 23 jaar geleden werd afgebroken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!