Video

Politie raast met 170 door de stad om dodelijk ongeval na te bootsen

31 januari 2023 om 08:15 • Aangepast 7 februari 2023 om 17:04
nl
Een speciaal geprepareerde politie-auto reed maandagavond met hoge snelheid over de Ringbaan-Oost in Tilburg. Met deze snelle BMW X5 werd het dodelijke ongeluk nagebootst, waarbij in december een 61-jarige fietser om het leven kwam. Een fietsster van 72 raakte zwaargewond. Op deze manier wil de politie meten hoe hard de 37-jarige bestuurder exact reed toen hij het ongeluk veroorzaakte.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Veel nieuwsgierige Tilburgers kwamen maandagavond even een kijkje nemen langs de Ringbaan-Oost, ter hoogte van de kruising met de Gelrebaan. Het ongeluk met een dode en een zwaar gewonde heeft iedereen meegekregen en ook heeft iedereen er een mening over. Met belangstelling wordt gekeken hoe de politie te werk gaat.

De Ringbaan-Oost is in noordelijke richting afgesloten. De weg is afgezet met linten en pionnen. Een zwarte BMW is uitgerust met meetapparatuur en rijdt zeker twintig keer de kruising over. Eerst rustig, daarna heel hard. Met snelheden tussen tussen de 90 en 170 kilometer per uur wil de politie exact vaststellen hoe hard er gereden is in december.

De detectielussen in de weg hebben in december al geregistreerd hoe hard de auto ongeveer heeft gereden. Maar om dat exact te meten is deze reconstructie nodig. "Met deze rijproef onderzoeken we de betrouwbaarheid en eventuele afwijkingen van de lussen in de weg", legt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk uit. "Daardoor kunnen we de exacte snelheid van de auto nog nauwkeuriger bepalen, met een betrouwbaarheid tot 99 procent. Dat is belangrijk om eventuele roekeloosheid vast te kunnen stellen."

"Dat de man te hard reed en door het rode licht, staat wel vast", gaat de politiewoordvoerder verder. "Dat hebben verkeerspecialisten kort na het ongeluk al kunnen bepalen, onder meer door die lussen in de weg."

Bij de reconstructie waren ook de advocaat van de verdachte en familieleden van de slachtoffers aanwezig.

Twee fietsers geschept
De 37-jarige automobilist scheurde 21 december vorig jaar met hoge snelheid over de kruising met de Gelrebaan door rood licht. Op de oversteekplaats raakte hij een 72-jarige fietsster, die zwaargewond raakte. Daarna reed hij een reclamezuil uit de grond en schepte hij een andere fietser (61). De man overleed ter plekken.

De bestuurder ramde daarna een huis en kwam daarna met de auto tot stilstand op de rijbaan, waarbij hij ook nog een geparkeerde auto raakte. De bestuurder klom uit het raam en nam de benen, maar kon volgens een ooggetuige meteen worden gepakt door een leverancier van een bloemenzaak even verderop.

Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision.
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision.

De ravage na het ongeluk op 21 december was enorm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!