Actie voor meer loon bij Dommelsch bierbrouwerij: 'Het vat is leeg'

31 januari om 13:14 • Aangepast 9 februari om 14:40
nl
Honderd medewerkers van de Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen, onderdeel van multinational AB-Inbev, hebben dinsdagmorgen actiegevoerd voor meer loon. Dat deden ze tijdens de ochtendpauze, dus er is nog niet gestaakt. Het is volgens de vakbond de eerste keer in vijftig jaar dat er actie wordt gevoerd bij de brouwerij.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De actievoerders gingen met een vakbondsbestuurder van de FNV naar binnen om symbolisch een leeg vat aan te bieden aan de directie, onder het motto 'Het vat is leeg'. De pers mocht daar van het bedrijf niet bij zijn. Een woordvoeder van AB-Inbev wil zolang de gesprekken nog gaande zijn, niet reageren op de protestactie.

"Alles wordt duurder, dus het lijkt mij logisch dat wij ook meer krijgen."

De boodschap van de actievoerders is duidelijk. Vanwege de enorme inflatie en de oplopende prijzen willen ze acht procent meer loon. "Alles wordt duurder, dus het lijkt mij logisch dat wij ook meer krijgen", zegt een van de mannen die meedoet aan de actie.

Voor de brouwerij staat een jongeman met een rode FNV-vlag te zwaaien. Het is Stijn die stagiair is bij de brouwerij. Zelf heeft hij nog nooit actiegevoerd.

"De mensen hier werken hard en hebben gewoon recht op meer loon."

Hij is even naar buiten gekomen om even te kijken en vindt de actie meer dan terecht: "De mensen hier werken hard en hebben gewoon recht op meer loon. Ik hoop dat de actie succes heeft."

Of de actie succes heeft is nog onduidelijk. Bij de overhandiging van het lege biervat heeft de directie nog niet inhoudelijk gereageerd. Vakbondsvrouw Angela Jansen van de FNV zit dinsdagmiddag weer aan de onderhandelingstafel met AB-Inbev.

"Acht procent is eigenlijk het minimale."

Eigenlijk zou tien tot twaalf procent loonsverhoging het mooiste zijn, maar wij gaan nu voor acht procent, zegt actievoerder Ruud. "Weet je wat het is, het leven wordt steeds duurder, dus ze zullen toch over de brug moeten komen. Acht procent is eigenlijk het minimale", zegt hij.

Volgens Angela Jansen van vakbond FNV is de actiebereidheid opmerkelijk hoog. Zij kan zich niet herinneren dat zoveel mensen zich druk maakten over hun salaris. Als AB-Inbev niet over de brug komt, dan volgen er meer acties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.