Strijd tegen het water is nooit klaar, zegt Ina Adema bij herdenking

1 februari om 17:04 • Aangepast 9 februari om 15:02
nl
Bij de herdenking van de Watersnoodramp van 1953 in Halsteren heeft Ina Adema, commissaris van de Koning van Noord-Brabant, gewaarschuwd dat de aandacht voor water en veiligheid nooit mag verslappen. "De techniek levert steeds nieuwe inzichten op waar het gaat om het gedrag van water en de bouw van dijken. Het is nooit klaar", zei Adema tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de Sint-Quirinuskerk.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Ze wees erop dat de mensen in 1953 nog geen weet hadden van klimaatverandering, stijgende zeespiegels en inklinkende bodems en dat er steeds meer zaken zijn waarmee rekening moet worden gehouden. "Hogere zeespiegels beïnvloeden de rivieren die letterlijk de ruimte moeten krijgen", aldus Adema.

"Recent verscheen het rapport 'Zonder water geen later' dat heel hard duidelijk maakt dat de bodem uitdroogt. Het gaat om veiligheid, het gaat om leefbaarheid. Het gaat om omdenken in de manier waarop wij daarmee omgaan."

247 Brabanders overleden
Onder de 1836 mensen die zeventig jaar geleden in Nederland door de Watersnoodramp om het leven kwamen, waren 247 Brabanders. In Halsteren eiste de ramp 63 levens en in het naburige Lepelstraat vijftien.

"Achter die kille statistiek verbergen zich de verhalen van mensen die de ramp overleefden", zei Adema. "Verhalen van vluchten, overleven op daken, verhalen van reddingen met roeiboten. Verhalen over de hulpverlening, over moed en heldendaden, over de evacuaties."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!