Bossche jongeren reden meteen naar Turkije met hulpgoederen

6 februari 2023 om 20:44 • Aangepast 14 februari 2023 om 15:10
nl
Ze hoopten één busje vol te krijgen met spullen om naar het aardbevingsgebied in Turkije te brengen. Dat lukte, en het werd zelfs nog meer. Er moesten nog vijf bussen aan te pas komen om alles te vervoeren. Salih Tokur uit Den Bosch kan het bijna niet geloven: "Het is ongelofelijk hoeveel spullen mensen komen brengen."
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Samen met zijn broer zat Salih maandagochtend naar de televisie te kijken. Ze zagen dat in Turkije en Syrië toen al ruim 3000 mensen om waren gekomen bij zware aardbevingen. "De beelden die wij en de hele wereld gezien hebben, zijn verschrikkelijk", zegt hij aangeslagen. "Onze broeders en zusters zijn in een klap alles kwijt."

Zelf heeft Salih ook familie in het rampgebied zitten. "Met hen gaat het gelukkig goed. Zij konden veilig wegkomen en zijn nu onderweg naar een veiligere plek. Helaas is dat voor velen niet het geval."

Al snel wisten de broertjes dat ze iets wilden doen. "We kunnen wel jankend op de bank gaan zitten, maar dat heeft geen zin", zegt Salih. Ze besloten dan ook om zelf een inzamelingsactie te beginnen. "We deden een oproep in WhatsAppgroepen en op sociale media. Daar werd flink gehoor aan gegeven."

"Alles waarmee mensen de winter door kunnen komen."

Op de parkeerplaats bij de Orhan Gazi Camii Moskee, aan de Schutskampstraat, werd een inzamelplek ingericht. "Hier kon iedereen alles inleveren. Luiers, truien, dekens, eigenlijk alles waarmee de mensen daar de winter door kunnen komen", legt Salih uit. De Bossche-Turkse jongeren sorteren alle spullen en doen ze in zakken bij elkaar.

Die zakken werden in de bussen en vrachtwagens geladen om naar Turkije gebracht te worden. "Vijf jongens rijden met alle spullen naar Istanbul", legt Salih uit. Daar worden de spullen afgegeven bij het lokale Rode Kruis. "Wij gaan niet naar het rampgebied toe. Wij willen de reddingswerkers niet in de weg lopen."

De actie van de jongeren bereikte ook ver buiten Den Bosch al verschillende Turkse gemeenschappen. "Er kwamen mensen vanuit het hele land hier naartoe met spullen", legt Salih uit. Ook die spullen moesten allemaal nog gesorteerd worden en de vrachtwagens in.

De rit naar Istanbul duurt ongeveer twee dagen. "We dachten eigenlijk rond negen uur weg te kunnen hier, maar er zijn zoveel spullen dat we dat niet halen." Uiteindelijk zijn de jongens rond middernacht gaan rijden. Inmiddels is bekend dat er ook een nieuwe inzamelingsactie is gestart in Den Bosch.

Ook aan de Vossenbeemd in Helmond is maandag een spontane inzamelingsactie begonnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!