Huisarts ziet zorg vastlopen: 'Oren uitspuiten, dat kun je zelf doen'

10 februari om 09:45 • Aangepast 18 februari om 02:03
nl
Een nieuwe huisarts vinden, bijvoorbeeld als je verhuisd bent, het is bijna niet te doen. De meeste praktijken zitten boordevol. Huisarts Ronald Roothans in Breda voelt ook dat de werkdruk toeneemt, bijna per dag. Hij stuurt een noodkreet de wereld in: als we nu niet iets verzinnen loopt het hele systeem vast. Zelf je oren uitspuiten, is dat een idee? Zondag vertelt Ronald zijn verhaal in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Als huisarts in de Bredase wijk Haagse Beemden doet Ronald Roothans de hele dag niet anders dan diagnoses stellen. Die heeft hij ook paraat als het om de zorg gaat: er zijn te weinig huisartsen en de zorg neemt toe omdat er steeds meer oudere mensen zijn. Dat is volgens hem op den duur niet te doen. En daarom heeft hij ook een 'behandelplan' voor de zorg: mensen moeten leren om niet voor elk ongemak naar de huisarts te gaan.

Hij noemt dan als voorbeeld het uitspuiten van oren of het aantippen van een wratje. "Eigenlijk kun je dat heel goed zelf." Hij verwijst naar vroeger toen een kind met koorts op advies van oma met een kop thee met honing onder de wol werden gestopt. "Nu komen ze al naar de huisarts als een kind één dag koorts heeft." Hij heeft één simpel advies voor al zijn patiënten: kijk eerst op de website thuisarts.nl.

Hij zou ook graag meer aan preventie doen, voorkomen dat mensen ziek worden. "Maar de zorg is gericht op ziekte, en dan is het eigenlijk al te laat. Hij is wel blij dat de huisartsen nu ook het Integraal Zorgakkoord ondertekend hebben, vier maanden nadat andere partijen dat ook al deden. In dat akkoord staat hoe het probleem van de vastlopende zorg moet worden aangepakt. Maar veel is nog onduidelijk en simpele oplossingen zijn er niet.

Verder in KRAAK
Murat Memis is fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Eindhoven. Hij komt oorspronkelijk uit Turkije en moet op TV lijdzaam toezien hoe de stad waar hij vandaan komt en waar zijn ouders nog steeds wonen, volledig is verwoest door de aardbeving.

En Jordy Graat presenteert volgende week vrijdag weer '3 Uurkes Vurraf'. Het feest van Omroep Brabant waarmee carnaval al sinds jaar en dag wordt ingeluid. Over de stilte vlak voor het feestje, het aftellen en de enorme ontlading daarna. Alleen de gedachte bezorgt hem nu al kippenvel.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden om 12 uur en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone