Schuurtjes bij volkstuintjes afgebrand: 'Mijn gereedschap, alles is weg'

12 februari 2023 om 16:04 • Aangepast 21 februari 2023 om 02:03
nl
Bij een brand in een volkstuinencomplex aan de Sluisdijk in Helmond zijn zaterdagmiddag vijf schuurtjes verwoest. Tot verdriet van de tuiniers. Maandag gaat het complex dicht omdat de grond vervuild is. Zondag hadden de tuiniers juist hun spullen nog willen ophalen. Het bestuur denkt dat de brand is aangestoken.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Adriano Pimenta Pereira loopt door de zwart verkoolde resten van wat zijn tuinhuisje was. "Ik had dit zelf gebouwd, twaalf jaar geleden. Maar nu is het allemaal verbrand. Alles is weg."

Adriano werd zaterdagmiddag gebeld door een vriend die zag dat er brand was op het volkstuinencomplex. "Ik ben meteen hier naartoe gegaan. Toen was er al een hoop politie en brandweer en zag ik dat mijn huisje in brand stond. Dat was enorm schrikken. Ik heb er niet van geslapen." Zondag komt Adriano de schade opnemen. En dat valt niet mee. "Mijn gereedschap, grasmaaier, kettingzaag, het is allemaal verbrand."

"Het is hartverscheurend, mensen stonden huilend naar de brand te kijken."

Er is de laatste jaren veel te doen geweest rondom het volkstuinencomplex aan de Sluisdijk. De grond bleek vervuild met PFAS. De gemeente wil de grond daarom saneren, maar niet alle tuiniers zijn het daarmee eens. Toch zou het complex maandag dichtgaan. Adriano was van plan de spullen uit zijn schuurtje zondagmiddag op te halen. Maar dat kan nu dus niet meer. "Er is niks meer te redden," verzucht hij.

Jos Henraat, voorzitter van het volkstuinencomplex, kan nog maar nauwelijks bevatten wat er gebeurd is. "Het is verschrikkelijk en hartverscheurend. Mensen stonden hier huilend naar de brand te kijken."

"Ik denk dat de brand is aangestoken."

Jos denkt dat de brand is aangestoken omdat het vuur begonnen is in een schuurtje dat al een aantal weken leegstaat. Hij laat beelden van de bewakingscamera zien. "Kijk, ineens slaan de vlammen uit het dak. Daarna gaat het hard en vliegt het helemaal in de hens."

Het zal moeilijk worden de oorzaak van de brand te achterhalen omdat het huisje waar het vuur begonnen is, helemaal is afgebrand. En aangezien de schuurtjes niet verzekerd zijn blijven de eigenaren letterlijk en figuurlijk met lege handen achter. "Het is misschien niet veel geld waard, zo'n zelfgetimmerd huisje," besluit Jos geëmotioneerd. "Maar het heeft veel emotionele waarde. Dit doet echt pijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!