Slachtoffers aardbeving herdacht in Eindhoven: 'Wordt nooit meer hetzelfde'

12 februari 2023 om 19:12 • Aangepast 21 februari 2023 om 02:04
nl
Honderden mensen zijn zondagmiddag bij elkaar gekomen op het Stadhuisplein in Eindhoven om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te herdenken. De Turkse Fatih- en Mevlanamoskeeën namen het initiatief voor de herdenking. Veel aanwezigen hebben familie of vrienden in het rampgebied. "Zij hebben het net overleefd, het komt erg dichtbij."
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Namens de gemeente Eindhoven stak burgemeester Jeroen Dijsselbloem de aanwezigen een hart onder de riem. “Het is onvoorstelbaar. Het leed is ongekend en heeft iedereen geraakt. We willen er als gemeente graag zijn voor elkaar. Elkaar steunen door giften, maar ook door er gewoon te zijn is erg belangrijk." Na de formele speeches en een gezamenlijk gebed zochten mensen steun bij elkaar.

"Het zal nooit meer worden zoals het was."

Yasin Torunoglu, voormalig wethouder in Eindhoven, heeft familie in het rampgebied. “Het is echt verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Mijn familie heeft het net overleefd, het komt erg dichtbij. In twintig seconden zijn hun levens verwoest. Het zal nooit meer worden zoals het was. Mensen zijn in shock en weten niet hoe ze nu verder moeten."

"Iedereen wil graag helpen, zelfs kinderen geven al het geld uit hun spaarpot."

Ebru Acikgoz is naar de bijeenkomst gekomen, omdat ze vanuit Nederland toch iets wil doen voor de mensen ver weg. “We proberen alle steun te geven aan de mensen daar. Financieel, maar ook door spullen te geven. Iedereen wil graag helpen, kinderen geven zelfs al het geld uit hun spaarpot. Deze bijeenkomst is erg goed om even stil te staan bij de mensen daar", vertelt ze geëmotioneerd.

Dijsselbloem liet ook nog weten dat op initiatief van de gemeenteraad is besloten om een euro per inwoner te doneren aan Giro555. Ook andere gemeenten hebben dit aangekondigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!