Drummer verruilt Krezip (tijdelijk) voor U2: 'Hij is een kracht op zich'

13 februari 2023 om 08:20 • Aangepast 22 februari 2023 om 02:00
nl
Drummer Bram van den Berg verruilt de Tilburgse band Krezip voor megaband U2. Tijdelijk welteverstaan. Van den Berg valt dit najaar namelijk in voor Larry Mullen, de vaste drummer van de Ierse band, tijdens een aantal optredens in Las Vegas. Frontman Bono en de andere bandleden noemen Van den Berg in de aankondiging van de reeks concerten 'een kracht op zich' ('a force in his own right').
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van ANP
Geschreven door

In een bericht op Instagram laat Van den Berg weten 'heel opgewonden te zijn'. "Het zijn grote schoenen om te vullen, maar Larry en de band zijn een grote steun", geeft hij aan.

De Ieren maakten zondagnacht bekend dat ze dit najaar voor het eerst in vier jaar weer op het podium staan. Dit in een reeks concerten ter ere van de opening van een nieuwe zaal in Las Vegas: The Sphere. De optredens staan in het teken van het succesalbum Achtung Baby dat U2 in 1991 uitbracht.

Met de aankondiging van de nieuwe optredens kwam ook de bevestiging dat drummer Larry Mullen een time out neemt. Hij zal een operatie ondergaan en neemt dit jaar de tijd om hiervan te herstellen, zo schrijft de band.

'Missen fans'
Toch kiest U2 ervoor de optredens door te laten gaan. "We willen niemand teleurstellen", schrijven de bandleden. "Zeker niet onze fans, want wij missen hen net zoveel als zij ons lijken te missen."

De aankondiging van de reeks concerten:

Wachten op privacy instellingen...

Vervanging zeldzaam
U2 bestaat sinds de oprichting van de band in 1976 uit dezelfde vier leden: zanger Bono, gitarist The Edge, bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen. Het is zeldzaam dat een van hen wordt vervangen: volgens persbureau AP gebeurde dat in al die jaren slechts twee keer. In 1978 ontbrak Mullen bij een optreden vanwege een gebroken voet. De andere keer, in 1993, was bassist Clayton ziek bij een concert in Australië.

Het is niet duidelijk hoe U2 bij de Van den Berg terecht is gekomen. De drummer stapt voorlopig wel uit Krezip. Doordat hij tijdelijk bij U2 gaat drummen, heeft hij het te druk. "We gaan hem de komende tijd dan ook verschrikkelijk missen", schrijft Krezip maandag op Instagram.

'Ongelofelijk trots'
De groep is 'ongelofelijk trots' op Van den Berg. "Dat een legendarische band als U2, bovendien een van Brams favoriete bands, nu op zijn pad is gekomen, is niet te bevatten! En ook weer wel, want wij weten natuurlijk al lang hoe goed hij is..!"

Krezip gunt de drummer 'dit gigantische avontuur als geen ander, wetende dat ie over een tijdje ook weer bij ons terugkeert'. Bram Hakkens zal Van den Berg vervangen tijdens de aankomende clubtour en festivals. Hij is drummer van Kyteman en Waylon.

Rock Academie
Van den Berg speelt sinds 2004 bij Krezip. Hij studeerde van 2000 tot 2004 aan de Rock Academie in Tilburg. Ook drumde hij in de rockbands Drive Like Maria en Guild of Stags en werkte hij met zangeres Janne Schra.

Het was Van den Berg die op het idee kwam Krezip in 2019, na tien jaar, weer bij elkaar te brengen.

Bram van den Berg in actie:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.