Meteoor goed te zien boven Brabant, Gijs maakt zijn droomfoto

13 februari 2023 om 09:23 • Aangepast 22 februari 2023 om 02:00
nl
Terwijl de rest van Brabant lekker lag te slapen, stond Gijs de Reijke zondagnacht in natuurgebied Kampina bij Boxtel. Gijs wilde een enorme meteoor fotograferen en vond ’t zeker de moeite waard om een nachtje over te slaan.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

“Het was bijna bedtijd toen mij iets opviel op Facebook”, vertelt Gijs. “Een stuk steen van ongeveer een meter in doorsnede was op weg naar de aarde en zou in de buurt van Le Havre neerkomen. En dat wilde ik zien.”

Gijs woont zelf in Den Bosch, maar besloot naar een plek te rijden waar hij geen last had van laaghangende wolken of mist. “Ik ben naar de Kampina gereden bij Boxtel en daar waren de omstandigheden precies goed. Met wat meetwerk heb ik m’n camera opgesteld bij markante beuken en toen was het wachten tot het 1 minuut voor 4 was.”

Foto: Gijs de Reijke
Foto: Gijs de Reijke

En de voorspelling kwam precies uit. Om 3.59 uur en een paar seconden schoot de meteoor door het beeld van Gijs. Een heldere streep met aan het einde een felle flits. “Daar is de meteoor uit elkaar gespat en verbrand”, weet Gijs. "Het duurde maar een paar seconden, want zo’n meteoor gaat met een enorme snelheid.”

In het dagelijks leven is Gijs de Reijke leraar aardrijkskunde in Oosterhout en landschapsfotograaf. Deze foto zal zeker deel gaan uitmaken van zijn lessen. “Dit is tot nu toe pas de zevende asteroïde waarvan de val in onze atmosfeer vóór de daadwerkelijke gebeurtenis tot in detail is voorspeld”, vertelt Gijs. “Hier heb ik de kleine oogjes wel voor over.”

De vuurbal was te zien in Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!