Blikje bier op straat met carnaval: 'Niet alleen feest voor yuppen'

15 februari 2023 om 17:13 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:03
nl
Het aangekondigde verbod op glas- en blikwerk tijdens carnaval houdt in Breda de gemoederen al een week bezig. Feestvierders die eigen blikjes bier of flessen sterke drank bij zich hebben, geopend of ongeopend, kunnen door Team Handhaving en boa's in de kraag worden gevat. Politiek Breda is verdeeld over de maatregel. De SP heeft al een motie ingediend om in ieder geval blikwerk toe te staan.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

"Wij snappen het glasverbod met carnaval in de binnenstad wat betreft de veiligheid", zegt fractievoorzitter Inge Verdaasdonk van de SP. "Maar het blikverbod dat is toegevoegd, heeft nogal een impact op de carnavalsvierders. Het carnavalsfeest is hiermee niet meer meer voor iedereen, want sommige mensen kunnen de hoge prijzen van de drank niet meer betalen. Dan sluit je een groep uit en dat willen wij niet. Het zorgt voor onrust bij sommige mensen en het moet zeker niet alleen een feest voor yuppen worden. Sta blik dus wel toe."

De SP voelt zich hierin voor een deel gesteund door D'66. "Het is goed dat er controles zijn op het meenemen van glaswerk", laat raadslid Tim van 't Hof weten. "Bij de Bredase Klûntocht zagen we ook zorgelijke situaties met glaswerk. Blik snappen we minder. We zien vanuit veiligheid namelijk een verschil tussen glas en blik."

"Een stuk glas of blik is zo een steekwapen."

Daar denken ze bij de VVD anders over. "Helaas zien we steeds vaker dat tijdens carnaval en andere evenementen er incidenten zijn met stukken glas of blik", zo laat de fractie weten. "Daarom zijn wij voorstander van de preventieve maatregel in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en de controle hierop."

Ook de PVDA is voorstander. "Wij vinden de controles een prima idee", zo zegt burgerraadslid Peter van der List. "Veiligheid voor alles, want een stuk glas of blik is zo een steekwapen. En we willen ook niet dat de ambulance lek rijdt."

Geen eigen drank betekent wellicht voor sommige mensen dat ze het grote leutfeest door hogere bierprijzen moeten overslaan. Van der List wuift dat argument weg. "Een pilsje kost normaal 3,20 euro en ieder weekend puilt de binnenstad uit. Nu het met carnaval 3,30 euro wordt, hoor je ze ineens wel. Dat vind ik apart."

"Mensen mogen best één of twee blikjes per persoon de stad mee innemen."

Groen Links zoekt de gulden middenweg. "Wij vinden dat mensen best één of twee blikjes per persoon mee de stad in mogen nemen", zegt fractievoorzitter Thom Dijkstra. "Een BVO-tje (Biertje Voor Onderweg) hoort ook bij carnaval. Het is een feest voor iedereen, maar wel op een veilige manier."

Hoewel het verbod al eerder werd bekrachtigd, is er nu toch de motie van de SP om in ieder geval blik toe te staan en de APV nog eens tegen het licht te houden. De gemeenteraad buigt zich er donderdag over. Dat kan leiden tot meer discussie. Want wat te doen als feestvierders kartonnen pakken wijn of een kar met tapbier en plastic bekers meenemen? En moet er tijdens carnaval, zoals de horeca graag wil, een beperking komen van de verkoop van drank bij supermarkten?

"Het werd gepresenteerd als een hamerstuk", zo zegt SP'er Inge Verdaadonk daarover. "Wij hadden destijds scherper moeten zijn, maar de reikwijdte was toen absoluut niet duidelijk voor de gemeenteraad, de inwoners en de bezoekers van ons carnaval."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!