Bloed en poep op de trap: bewoners van TalentSquare zijn klaar met overlast

14 februari 2023 om 20:11 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:03
nl
Bewoners van de Tilburgse studentenflat TalentSquare zijn het zat. De studenten worden al jaren geterroriseerd door daklozen die ze achtervolgen en die in de gangen slapen. Het is er ook regelmatig een grote bende. Afgelopen weekend is een ruit ingeslagen en van de trap naar de lift loopt een bloedspoor. Ook poep op de trap is de bewoners niet onbekend. De studenten vragen de woningcorporatie om meer beveiliging, maar dat is nog zonder succes.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Ista van Galen & Liam Toll

Een gebruikte tampon, matras, volle vuilniszakken, kleren en gedumpte meubels: het is slechts een kleine greep uit troep die de studenten in de gangen van het complex tegenkomen. "De overlast is enorm", zegt Olav Stol. Hij woont in de flat en zit bij het woonbestuur van TalentSquare. "De bloedsporen in de lift en gangen zijn wel het ergste wat ik heb gezien. En dit weekend is een ruit ingeslagen. Die is net vervangen, maar ook die nieuwe ruit is alweer beschadigd."

De bewoners voelen zich nog het meest geterroriseerd door de daklozen. "Ze slapen wekelijks in de trappengangen", zegt Olav. Uit een poll van het woonbestuur blijkt dat zeker honderd bewoners 's avonds niet meer naar buiten durven omdat ze zich onveilig voelen.

"Ik ga nooit met de trap."

"Het is super eng", vertelt een bewoonster die anoniem wil blijven. "Ze achtervolgen je, proberen naar binnen te komen of gaan voor je raam staan en naar binnen kijken." Ook heeft ze 's nachts al vaak glas van boven naar beneden kapot horen vallen. "Dit complex heeft dertien etages. Dus de afstand die het glas aflegt... Levensgevaarlijk."

"Ik ga nooit met de trap", vertelt student Fotini Kalaira. Onveilig voelt deze bewoonster zich niet, maar ze vindt het wel vervelend dat er steeds rare dingen gebeuren. Onlangs werd ook zij achtervolgd door iemand die het gebouw in probeerde te komen. "Ik wilde naar binnen en zag dat een vrouw voor de deur stond te wachten. Ze probeerde achter me aan naar binnen te gaan. Ik heb gezegd dat dit gebouw alleen voor bewoners is en dat ze de deur moest openen met haar eigen sleutel. Die had ze niet."

"Soms komt er politie, maar die blijft weg als die het te druk heeft."

Zo'n driehonderd studenten zitten samen in een WhatsApp-groep om te praten over wat ze tegenkomen. Ook op Instagram posten ze foto's en filmpjes van de daklozen en de troep. Foto's gaan terug tot minstens twee jaar geleden.

Woningcorporatie SSH laat weten dat de problemen inderdaad al langer spelen. De corporatie werkt samen met wijkagenten en de daklozenopvang en zegt hard te werken aan een oplossing.

Maar bewoners laten weten de maatregelen niet voldoende te vinden. Olav van het woonbestuur: "Op dit moment komt iemand van security één keer per avond. Dat zouden ze kunnen opschroeven naar drie, maar dat gebeurt niet. Daar zou meer budget vrij voor moeten komen."

Bewoners bellen daarom nog regelmatig de politie, maar dat heeft niet altijd zin. "Soms komt er politie, maar als die het te druk heeft, blijft ook die weg", zegt een van de bewoners. Meerdere studenten zouden aan de SSH hebben gevraagd om extra beveiliging. "Maar dan krijgen we van de SSH te horen dat we dat of zelf moeten regelen of dat onze huur omhoog gaat om het te regelen."

LEES OOK: Poep en pies in trappenhuis van Tilburgse studentenflat, dakloze leidt rond

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!