Nooit eerder zoveel verloop in Provinciale Staten: 33 Statenleden stopten

15 februari 2023 om 16:18 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:04
nl
Sinds de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 zijn 33 Statenleden voortijdig gestopt. Dat blijkt uit gegevens die Omroep Brabant bij de provincie heeft opgevraagd. De redenen voor vertrek lopen uiteen, van een nieuwe baan elders tot overlijden. Maar vooral het wethouderschap en deelname aan het provinciaal bestuur binnen Gedeputeerde Staten lokten Statenleden weg.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Dat is een fikse toename vergeleken met de voorgaande bestuursperiode. Toen namen slechts twaalf Statenleden voortijdig afscheid.

Liever besturen
Sinds 2019 maakten in totaal tien Statenleden de overstap naar het bestuur, de Gedeputeerde Staten. Deze Statenleden bleven dus wel werkzaam in de provinciale politiek. Het aantal is hoger dan in andere bestuursperiodes. Dat is te verklaren, doordat er tot drie keer toe een nieuw college gevormd moest worden: in 2019, 2020 en in 2021.

Wachten op privacy instellingen...

De meeste Statenleden die echt uit het provinciehuis vertrokken, deden dat omdat ze wethouder werden. Negen keer verruilde men een zetel voor het wethouderschap:

  • Liesbeth Sjouw (D66), gemeente Eersel
  • Harold van den Broek (Lokaal Brabant), gemeente Maashorst
  • Thierry de Heer (D66), gemeente Woensdrecht
  • Maarten Everling (SP), gemeente Bernheze
  • Marco van der Wel (Partij voor de Dieren), gemeente Arnhem
  • Martijn de Kort (PvdA), gemeente Helmond
  • Ankie de Hoon (CDA), gemeente Dongen
  • Eric Logister (D66), gemeente Oisterwijk
  • John Bankers (CDA), gemeente Asten

Instorten en aan carrière bouwen
Het uiteenvallen van Forum voor Democratie speelde ook een rol in het grote verloop. Stijn Roeles, Hans Smolders en Gemma van Heusden-Wienen namen afscheid van de Staten én de partij, nadat bleek dat leden van de jongerenpartij JFvD zich antisemitisch uitlieten in appgroepen. Het afscheid van de drie Statenleden betekende ook dat de lijst uitgeput raakte. Van de drie zetels die Forum eigenlijk heeft, wordt er momenteel nog maar één bezet.

Een tweetal Statenleden werd directeur: Femke Dingemans (D66) bij de Brabantse Milieufederatie, Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP) bij Collectief Rivierenland. Marcel Deryckere (CDA) werd ‘Adviseur Public Affairs en Stakeholdermanagement’ bij Essent.

Stoelendans
De meeste volksvertegenwoordigers vertrokken bij D66. Binnen die fractie vond een heuse stoelendans plaats: van de vijf oorspronkelijke Statenleden is alleen Ine Meeuwis nog over. De overige vier zetels veranderden zeven keer van eigenaar. Liesbeth Sjouw nam in augustus 2019 plaats in de Staten, vertrok in december 2020 om wethouder te worden en is sinds mei 2022 weer terug.

Na D66 komen de VVD met 6 en het CDA met 5 wisselingen op plek twee en drie in de ranglijst. Het leveren van respectievelijk drie en twee Gedeputeerden wordt hierin meegerekend. Als we dat bij alle partijen doen, ontspringt er geen één de dans als het gaat om vertrekkende Statenleden:

Wachten op privacy instellingen...

Als we het leveren van Gedeputeerden niet meenemen, is GroenLinks de enige fractie die in de afgelopen vier jaar niet van samenstelling is veranderd.

Zes Statenleden stopten om diverse redenen. Het ging bijvoorbeeld om privékwesties of om een nieuwe baan. Eén Statenlid verhuisde naar een gemeente buiten Brabant.

Naast een verandering van loopbaan, instortende partijen en privékwesties raakten we twee Statenleden permanent kwijt: Rinus van Weert (50PLUS) en Gaby Scholder-Penders (VVD) overleden beiden in de afgelopen bestuursperiode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!