Kitty heeft een nieuwe theatershow, maar vreest dat ze die zelf niet haalt

15 februari 2023 om 20:02 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:04
nl
De foto’s voor de rouwkaart liggen al klaar en ze heeft al tig keer afscheid genomen van haar familie, maar Kitty Trepels van Mil uit Uden lijkt onverwoestbaar. De theatermaakster leeft al twaalf jaar met uitgezaaide borstkanker en krijgt keer op keer te horen dat haar tijd gekomen is. Maar toch krabbelt ze steeds weer op. "Mijn vrienden en familie geloven me niet eens meer.”
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In 2016 voorspelden haar artsen dat Kitty nog maximaal drie jaar te leven had. Ze moet iedere drie weken aan het infuus, door de chemo zijn al haar organen beschadigd en ze ziet niet meer scherp door een tumor in haar hoofd.

“Soms heb ik het idee dat ik in een dodencel zit en er maar niet uitgehaald wordt."

Nadat ze al meerdere keren op de intensive care belandde, sloeg in september echt het noodlot toe. De bloeduitslagen van haar lever waren zo slecht dat haar situatie uitzichtloos werd. “De arts had alleen nog chemopillen, waar ik eerder bloedvergiftiging van kreeg. En de kans dat ze aan zouden slaan was drie procent", vertelt Kitty. "Ze meldde me aan voor een hospice en zei dat ik mensen moest gaan bellen om afscheid te nemen.”

Omdat ze weinig te verliezen had, besloot Kitty de pillen te nemen. En weer, als een wonder, sloegen de medicijnen aan. Maar opluchting en levensvreugde hebben bij Kitty inmiddels plaatsgemaakt voor angst en verdriet. “Soms heb ik het idee dat ik in een dodencel zit en er maar niet uitgehaald word”, zegt ze. “Het voelt alsof er continue een pistool tegen je hoofd gehouden wordt. En dat er wel geschoten wordt, maar de kogel blijft hangen.”

"Al val ik dood neer op het podium, die voorstelling moet nog."

En daar gaat haar nieuwe theatervoorstelling 'In de lijn der verwachting' over. Kitty maakte al vier voorstellingen over de ziekte waar ze al jaren mee worstelt. Altijd met humor, maar deze keer heeft ze het er toch wat moeilijker mee. “Eerst ging het vooral over de kanker en het contact met de arts, nu ligt de nadruk op de constante angst dat je dood gaat. En die scenes uit je leven iedere keer opnieuw spelen is toch confronterend.”

Eind februari speelt Kitty de eerste try-outs en op 18 april gaat de voorstelling in première in Nijmegen. Maar de controles in het ziekenhuis gaan ook door en daar ligt ze wakker van. “Ik ben heel bang dat ik die voorstelling niet meer kan spelen. Maar ook al val ik dood neer op het podium, die voorstelling moet nog."

LEES OOK: Kitty leeft al 10 jaar met kanker en weet dat het einde dichterbij komt: 'Ik haal er het beste uit'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!