Video

Sleuteloverdracht op bomvolle Markt in Krabbegat: 'Dit wil je niet missen'

18 februari 2023 om 20:02 • Aangepast 28 februari 2023 om 02:01
nl
Bergen op Zoom, Krabbegat tijdens carnaval, is zaterdagmiddag massaal uitgelopen om de intocht en sleuteloverdracht van Prins Wannes III bij te wonen. Daarmee is Vastenavend, zoals carnaval in Bergen heet, officieel afgetrapt en kan de leut beginnen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Hoe dichter je zaterdagmiddag bij de Grote Markt in Krabbegat kwam, hoe drukker het werd. Niemand wilde de sleuteloverdracht missen. Er zijn opvallend veel mooi verklede mensen, en velen dragen een masker. Het carnaval in deze stad, pardon Vastenavend, ziet er altijd prachtig uit.

Veel maskers in Krabbegat
Veel maskers in Krabbegat

Een eindeloze stoet dweilorkesten trok langs het bordes van het stadhuis. De route van de prins, van het station naar het stadhuis was niet lang, maar door de grote drukte liep de tocht wel wat vertraging op. Het kon de feestvierders niet deren. Op de zonovergoten Markt genoten de mensen van de feestmuziek, een biertje en de prachtige uitdossingen van carnavalsvierders.

I love Krabbegat
Voor het bordes stond een jong stel te kijken. Hij droeg een hoed, met de tekst: I love Krabbegat. "De intocht in Krabbegat die wil je niet missen, het mooiste wat er is zegt hij. Krabbegat is altijd gezellig." Voor zijn vriendin uit België is het de eerste Vastenavend in Krabbegat. In Vlaanderen wordt veel minder carnaval gevierd. "Het is echt een hele bijzondere ervaring, ik vind het zalig", zei de Vlaamse.

Jong en oud maakt muziek bij de intocht
Jong en oud maakt muziek bij de intocht

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom stond op het bordes om de sleutel van zijn stad over te dragen: "Prachtig toch, kijk eens naar die Markt, helemaal vol. En er komen nog steeds mensen bij. Ik ben er zo blij mee, iedereen is uitzinnig van blijdschap. Dat het allemaal weer kan en we samen de leut kunnen beleven, fantastisch."

De burgemeester vindt het geen probleem om de sleutel van de stad uit handen te geven: "Ik heb alle vertrouwen in Prins Wannes de derde. En ik kan een paar dagen gaan dweilen, dat is natuurlijk ook mooi."

Vrienden van vroeger
Het massaal toegestroomde publiek op de Markt geniet zichtbaar van het spektakel: "Ja het kan eindelijk weer en daar zijn we blij om", zegt Ria uit Halsteren. Iets verderop staat Ton, die verkleed is als nar. Hij komt oorspronkelijk uit Krabbegat en gaat met Vastenavend altijd terug naar zijn geboortestad: "Ik vind het prachtig en leuk om efkes bij te kletsen met vrienden van vroeger."

Carnaval beleef je in Roeptoetgat! Volg alles over carnaval op www.roeptoetgat.nl

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!