Babyaapje verrast dierenverzorgers ZooParc: 'Altijd afwachten of het klikt'

20 februari 2023 om 10:47 • Aangepast 1 maart 2023 om 02:00
nl
Feest in ZooParc Overloon. Niet vanwege carnaval, maar omdat er onverwacht een witgezichtsaki geboren is. Het is het eerste saki-jong dat in het Zuid-Amerikaanse themagebied gebied Madidi ter wereld is gekomen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

In augustus was een saki-mannetje naar Overloon gekomen, maar of het saki-vrouwtje daarna drachtig was, konden dierenverzorgers niet met zekerheid zeggen. "Het is altijd maar afwachten of het klikt tussen de twee," legt hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel uit, "maar een saki draagt ruim vijf maanden, dus reken maar uit!"

Dit is het eerste jong van deze moeder en ze doet het volgens Steven erg goed. "Het is altijd afwachten of de melkproductie van de moeder op gang komt. Dat was wel even spannend. Het gebeurt helaas regelmatig dat het eerste jong het bij primaten niet overleeft. Maar gelukkig lijkt alles bij dit jong goed te gaan."

Managementprogramma
Voor de witgezichtsaki is een zogenoemd Europees managementprogramma ingesteld, dat een gezonde populatie van deze dieren in Europese dierentuinen moet creëren. “Deze soort is nog niet bedreigd, maar het leefgebied van witgezichtsaki's staat wel onder druk", legt Steven uit.

"Deze apen leven van oorsprong in de bossen van Zuid-Amerika en daar wordt heel veel gekapt. Zo wordt het gebied steeds kleiner en versnipperd. Ook komen dieren om door de werkzaamheden, bijvoorbeeld doordat ze worden aangereden door vrachtwagenchauffeurs."

Wit gezicht
ZooParc Overloon is coördinator van het managementprogramma van deze apensoort. "Net als met mensen is het bij dieren belangrijk dat koppels geen naaste familie zijn, om de populatie genetisch gezond te houden. Een coördinator houdt dat goed in de gaten."

De witgezichtsaki heeft zijn naam te danken aan het witte gezicht van het mannetje. Het vrouwtje heeft twee witte verticale strepen over het gezicht lopen. Een saki wordt geboren met de uiterlijke kenmerken van het vrouwtje. Op die manier valt het dier de eerste maanden na de geboorte niet op voor roofdieren. Na twee tot drie maanden verschijnt bij jonge mannetjes langzaam het witte gezicht.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.