Video

13-jarige Dylano jongste Koning Metworst ooit: 'Net de Olympische Spelen'

20 februari om 14:00 • Aangepast 1 maart om 02:00
nl
Hij is pas dertien jaar oud, maar nu al mag Dylano van Nunen zichzelf de Koning van de Metworst noemen. De jonge ruiter uit Boxmeer versloeg Rens Verberkt tijdens het traditionele paardenracespektakel Metworstrennen dat ieder jaar op carnavalsmaandag gehouden wordt. En daarmee is hij de jongste winnaar ooit.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De 15.000 toeschouwers langs het parcours zijn door het dolle heen na de wedstrijd. "Wat een dag", zegt vader Jorg. "Dylano rijdt pas een jaar paard en het is heel bijzonder dat je dan al mag meedoen aan de Metworst. Dan wint hij de eerste race, daarna ook de tweede. En hij heeft het gewoon geflikt. Ik ben heel trots."

"Het geheim? Een goed paard, hard rijden en niet omkijken."

Ook Dylano zelf kan het nog niet helemaal geloven. "Dit had niemand verwacht. Voor mij voelt het alsof ik de Olympische Spelen heb gewonnen, maar dan in mijn eigen dorp."

Dylano stond in de finale tegen Rens Verberkt (24) en Roy van Eck (27). Maar uiteindelijk had hij nog slechts één tegenstander, omdat Van Eck niet mocht starten. Zijn paard had een te hoge hartslag. Wat het geheim van de dertienjarige ruiter is? "Ik heb niet echt een geheim", zegt Dylano. Een goed paard, hard rijden en niet omkijken", lacht hij.

De Metworstrennen is een eeuwenoude traditie In Boxmeer, die ieder jaar op carnavalsmaandag gehouden wordt. Daarbij moeten vrijgezelle jongens op een paard zo snel mogelijk een parcours van achthonderd meter afleggen. De winnaar van de laatste rit wordt tot 'Koning van de Metworst' gekroond. Hij krijgt onder meer een hoeveelheid metworst, bier en een schild als beloning.

Dylano en zijn vader Jorg zijn door het dolle heen (Foto: Jos Verkuijlen).
Dylano en zijn vader Jorg zijn door het dolle heen (Foto: Jos Verkuijlen).
Dylano krijgt een ellenlange metworst, twee wittebroden, twee vaten bier en een halve varkenskop (Foto: Jos Verkuijlen)
Dylano krijgt een ellenlange metworst, twee wittebroden, twee vaten bier en een halve varkenskop (Foto: Jos Verkuijlen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone