Bergse vrouwen eisen hun plaats op in de Vastenavend: 'Open de poorten'

20 februari 2023 om 21:09 • Aangepast 1 maart 2023 om 02:03
nl
De Boereploeg van de Bergse Stichting Vastenavend is al meer dan 77 jaar een onbetwist mannenbolwerk. Maar maandag moesten ze eraan geloven: de ‘Bergse vrouwen voor Vastenavend’ eisten hun plaats op. Uit handen van burgemeestersvrouw Elma Petter kreeg Stichtingsvoorzitter Bas van Oevelen een manifest overhandigd: 'Beste Boeren: open de poorten van uw vesting!'
Profielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

Tijdens de Boeremaaltijd, de jaarlijkse bijeenkomst van Boereploeg en gemeenteraad, hadden de oud-burgemeesters zaterdag al een oproep gedaan voor toelating van vrouwen.

In de loop van de maandag gonsde het van de geruchten in de straten van het Krabbegat: er stond iets te gebeuren, die avond aan de Kaai. Meer dan honderd vrouwen zouden protesteren en eisen dat ook vrouwen lid kunnen worden van de Boerenploeg. En inderdaad: uren later stond een complete Boerinneploeg klaar om de delegatie van de Stichting te ontvangen.

Hooibalen, trekkers, omgekeerde Vastenavendvlaggen en een zingend protest onder begeleiding van enkele dweilbands. Alles in een gemoedelijke en vooral leutige sfeer.

Carnavaleske knipoog naar de mannenwereld
Het protest is een carnavaleske knipoog naar de mannenwereld, maar wél een met een serieuze ondertoon: het is tijd voor verandering. De Stichting Vastenavend heeft in de geschiedenis slechts éénmaal een vrouw toegelaten, voormalig burgemeester Ans van den Berg, en dat was alleen omdat het niet anders kon. Burgemeesters zijn nu eenmaal automatisch lid – zo bepalen de statuten.

Kort na half acht sprak Elma Petter het toegestroomde publiek toe. “Wij, Vrouwen Voor Vastenavend, hebben onze stem laten horen en uitgebracht”, zei ze strijdbaar. “Wij vrouwen, staan vandaag op de barricaden, net als Marianne tijdens de Franse Revolutie.”

Ook andere historische voorbeelden passeerden de revue: van Aletta Jacobs (de eerste vrouwelijke arts) tot ‘Iron Lady’ Margareth Thatcher, heks Wana en natuurlijk Mie d’n Os, 'een dijk van een wijf – en dat bedoelen we in elk opzicht positief'.

'Geen mannen en vrouwen, maar mensen.''
Kijkend naar de toekomst willen de Vrouwen voor de Vastenavend een Boereploeg waar iedereen welkom is, een afspiegeling van de samenleving. Dat is ook wat de oprichters in 1946 voor ogen hadden. “De Stichting Vastenavend bestaat straks dus niet meer uit mannen en vrouwen, maar uit mensen", zei ze.

"En laten we wel wezen: het woord Krabben heeft betrekking op zowel mannen als vrouwen. De benaming van onze stadsbewoners is al van oudsher genderneutraal.”

De oproep van de vrouwen krijgt in elk geval een vervolg. Volgens Stichtingsvoorzitter Van Oevelen volgen hierover gesprekken, beloofde hij. “Vastenavend is immers een inclusief feest.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!