Motorrijden is hot en dat merken de motorwinkels ook

22 februari 2023 om 14:50 • Aangepast 2 maart 2023 om 02:00
nl
Motorrijden was nog nooit zo populair als nu. En dat merken ook motorwinkels in Brabant. De zaken gaan goed en die trend werd ingezet toen de coronacrisis uitbrak.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Volgende maand wordt de 800.000ste motor geregistreerd in Nederland. Volgens branchevereniging BOVAG is dat het hoogste aantal ooit. Voor het eerst zijn er meer dan anderhalf miljoen motorrijbewijsbezitters en de verkoop van motoren ligt op het hoogste niveau in vijftien jaar.

Klinkende cijfers dus, maar het verbaast motorwinkels in Brabant niet. “Door de coronacrisis is de verkoop van motoren gestegen en dat zet nu door. Dat merken we wel”, zegt een verkoper van Van Oss Motoren in Oss. Hij ziet ook nieuwe klanten in de winkel. “Eerst waren het mensen van boven de 50 jaar. Maar nu zien we steeds meer 18-jarigen in de winkel.”

"Er wonen veel expats in de buurt en die kopen hier een motor."

Ook bij Van Gerven Motoren in Bergeijk gaan de zaken goed, mede dankzij de coronacrisis. “Een van onze klanten had flink gespaard voor een wereldreis en hij had drie maanden verlof. Toen hij een week weg was, moest hij terug omdat reizen niet meer mogelijk was. Toen heeft hij hier een motor gekocht”, vertelt eigenaar Luc van Gerven.

Hij vertelt dat behalve de coronacrisis ook de aanwezigheid van ASML een positieve uitwerking heeft op zijn winkel. “Er wonen veel expats in de buurt en die komen hier een motor kopen.” Volgens Van Gerven is het in de winterperiode ook drukker geweest dan normaal. “Vooral in onderhoud, mensen willen toch in het voorjaar weer naar buiten.”

Dat laatste merken ze ook bij Speedservice Motorshop in Bergen op Zoom en Ad van Gils Motors in Breda. “Het is eigenlijk seizoensgebonden werk, maar wij hebben het al het hele jaar druk. Maar dat is ook een kwestie van goed plannen”, aldus Ad van Gils.

"De vrijheid die je ervaart op de motor maakt het zo leuk."

De 29-jarige Marc Laeven uit Eindhoven haalde zijn motorrijbewijs nadat hij op een vakantie in Vietnam kennismaakte met het motorrijden. Een week geleden kocht hij zijn eerste motor. “Nu ik toch mijn rijbewijs had, kon ik het niet laten om een motor aan te schaffen. De vrijheid die je ervaart op de motor maakt het zo leuk, naast de snelheid en de wendbaarheid van de motor”, vertelt hij.

De eerste (vakantie)plannen met de motor worden al voorzichtig door Marc gemaakt. “Ik wil graag op motorvakantie en dan de mooiste routes van Europa opzoeken. En mijn droom is om in Zuid-Amerika een grote ronde te gaan maken.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.