Koning bezoekt krakers die eigen huurhuis bouwen met sloopmateriaal

23 februari 2023 om 19:58 • Aangepast 2 maart 2023 om 02:00
nl
Sophie Gruyters (38) woonde jarenlang antikraak in een oud buurthuis in Den Bosch. Nu bouwt ze op die plek haar eigen huis. Onder de naam Boschgaard werkt ze, samen met andere buurtbewoners, toe naar 19 sociale huurhuizen en een buurtcentrum. Een bijzonder project met veel sloopmateriaal dat de aandacht trok van koning Willem-Alexander.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Sinds 2005 woonde Sophie als kraker in het verlaten buurthuis in de Graafsewijk. In 2016 kocht woningbouwcorporatie Zayaz het gebouw en moesten Sophie en haar medebewoners vertrekken.

“Het buurthuis was niet veilig genoeg om nog in te wonen. Zayaz wilde daarom nieuwe huizen bouwen op die plek”, zegt de Sophie. “Wij als krakers wilden er niet weg. Toen hebben we gezegd: je kan ons wegsturen of we kunnen samen nieuwe huizen bouwen.”

Voormalig bestuurder van Zayaz, Mohammed Acharki, vond het plan om meteen interessant. “De krakers wilden investeren in hun huizen maar ook in de omgeving met een buurthuis en een tuin”, zegt Acharki. Zayaz financiert het project en blijft eigenaar van het pand. De toekomstige bewoners hebben zeggenschap over de bouw van hun woningen. "Het is niet vanzelfsprekend maar ik vind het logisch dat je als huurder iets te zeggen hebt over de plek waar je woont."

"We zien na zeven jaar eindelijk resultaat."

Het project is er een van de lange adem. Na jaren overleg werd in 2020 gestart met de sloop van het oude buurthuis. Langzaam verrijzen nu drie woonblokken. Opmerkelijk feit: er wordt voor 85 procent gebouwd met tweedehands materiaal. “We halen onze deuren bij een oude slooppand. Die zijn vaak prima”, zegt toekomstig bewoner Jochem Kromhout (35).

Omdat de manier van bouwen en samenwerken tussen huurders en een woningbouwcorporatie zo bijzonder is, kwam koning Willem-Alexander de bouwplaats donderdag bezoeken. Hij kreeg een rondleiding en ging in gesprek met de toekomstige bewoners.

“We grijpen het bezoek van de koning aan om dit pionierswerk een zetje te geven. We doen hier unieke dingen die vaker in Nederland moeten gebeuren”, vindt Jochem.

“Dit project heeft een enorme impact op mijn leven.”

“Het bouwproject heeft een enorme impact op mijn leven. Ik ben twee dagen per week bezig om dit te realiseren. En dat al zeven jaar lang. Dat is voor veel mensen niet haalbaar. Zo komen niet veel van dit soort projecten van de grond”, laat Sophie aan Willem-Alexander weten.

Hulp van de overheid bij de financiën of het aanvragen van vergunningen zou welkom zijn. “Wij gaan er zelf weinig aan hebben want in oktober woon ik daar”, zegt Jochem terwijl hij naar een van de huizen wijst. "We hopen dat een volgende groep van ons leert, zodat ze niet het wiel opnieuw gaan uitvinden."

Boschgaard moet eind 2023 helemaal af zijn.

Toekomstig bewoners van Boschgaard geven koning Willem-Alexander een rondleiding (foto: Megan Hanegraaf).
Toekomstig bewoners van Boschgaard geven koning Willem-Alexander een rondleiding (foto: Megan Hanegraaf).
Sofie Gruyters woonde ooit als antikraker en bouwt nu haar eigen sociale huurwoning op die plek (foto: Megan Hanegraaf).
Sofie Gruyters woonde ooit als antikraker en bouwt nu haar eigen sociale huurwoning op die plek (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!