Buurt wordt gek van vrachtwagens: boa's delen prent na prent uit

27 februari 2023 om 19:06 • Aangepast 8 maart 2023 om 02:00
nl
“Hallo, we zijn bezig met een vrachtwagencontrole. Mag ik binnenkomen?” Zo vriendelijk als een boa van de gemeente Halderberge de controle inleidt, zo onverbiddelijk is hij bij het uitdelen van een prent. 100 + 9 euro administratiekosten moet de trucker aftikken. Eén schrale troost: hij is deze maandag lang niet de enige.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door
Joris van Duin & Rene van Hoof

Want ein-de-lijk controleert de overheid op het vrachtwagenverbod in de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd. Althans, zo ervaren de bewoners dat.

Of het nou ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat is: al jarenlang worden ze naar eigen zeggen wakker getrild door de zoveelste tientonner die langsscheurt. En dat terwijl vrachtwagens die Bosschenhoofd niet als bestemming hebben, hier helemaal niet mogen rijden.

En toch rijden chauffeurs massaal over de weg. Elke dag tussen de 300 en 350, becijferde de gemeente Halderberge eens. De Pastoor van Breugelstraat is populair, omdat de weg de A17 met de A58 verbindt: een sluiproute dus, die korter is dan het volgen van de geijkte paden.

“Het is levensgevaarlijk in deze straat."

“Zoveel vrachtverkeer is een probleem hier in het dorp”, zegt inwoner Louis van Peer. “Het is levensgevaarlijk in deze straat. Dus ik vind het prachtig dat ze nu controleren.”

Dat het hier echt een komen van gaan is van vrachtwagencombinaties, blijkt wel tijdens de controle zelf. Terwijl boa Ralf Boomaars met een chauffeur spreekt, rijdt de ene na de andere truck ongemoeid voorbij. Zij hebben mazzel: er zijn niet genoeg handjes om iedereen te controleren.

"We gaan ervanuit dat de overlast hierdoor minder wordt.”

Met het resultaat aan het einde van de ochtend, is boa Boomaars tevreden. Van de 20 vrachtwagens, hoorden er 18 hier niet te rijden. Slechts 2 reden er legaal en hadden Bosschenhoofd daadwerkelijk als bestemming.

Ook verkeerswethouder Thomas Melisse neemt een kijkje. “We hopen dat chauffeurs met deze controles inzien dat ze hier niet mogen rijden.” Het is hem menens, nadat bewoners er al tijden over aan de bel trokken. “Veiligheid en leefbaarheid hangt hier samen met verkeer. We gaan ervanuit dat de overlast hierdoor minder wordt”, stelt Melisse.

“Ik ben er blij mee en denk dat het helpt.”

Of vrachtwagenchauffeurs zich er daadwerkelijk iets van aantrekken, is nog maar de vraag. Veel truckers volgen de navigatie, die hen over (on)bekende wegen heen loodst. Ook als er een verbodsbord aan het begin van de weg staat, dat blijkt deze maandagochtend wel.

“We hopen dat dit rondgaat onder de truckers”, zegt wethouder Melisse. “En dat de overlast door vrachtverkeer dus minder wordt.”

De komende zes maanden blijft de gemeente Halderberge boa’s naar Bosschenhoofd sturen, die dus regelmatig in het dorp controleren. Louis van Peer is optimistisch gestemd: “Ik ben er blij mee en denk dat het helpt.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!