Jack gaat na zwaar ongeluk net als filmheld Rocky de trap op rennen

7 maart 2023 om 19:30 • Aangepast 10 maart 2023 om 02:01
nl
Na een zwaar auto-ongeluk in 2019 lag het leven van Jack de Koning compleet aan diggelen. De robuuste jongerenwerker uit Breda brak op vier plaatsen zijn rug en moest opnieuw leren lopen. Maar na drie jaar keihard revalideren, komt zijn droom nu uit. Jack rent binnenkort net als bokser Rocky de trappen op van het kunstmuseum in Philadelphia. Geheel in de stijl van zijn idool, filmster Sylvester Stallone.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Jack de Koning herinnert zich niets meer van het eenzijdige auto-ongeluk dat hij op 28 oktober 2019 in Rijsbergen had. Hij kreeg een epileptische aanval achter het stuur en botste hard tegen een boom. "Ik brak mijn nek, pols, enkel en ook nog eens mijn rug op vier plaatsen", zo vertelt hij. "Dat hakte er emotioneel best stevig in toen de dokter de opgelopen schade vertelde. Ik moest bijvoorbeeld helemaal opnieuw leren lopen."

De Koning stond ineens voor een enorme fysieke en mentale uitdaging, maar vond een bijzondere manier om de strijd en zijn herstel aan te gaan. Tijdens zijn revalidatie haalde hij kracht en motivatie uit de film Rocky I met acteur Sylvester Stallone.

"Ik ga in Philadelphia net als Rocky die trappen oprennen en dan keihard '

"Ik ben al jaren fan van Rocky en een fragment uit deze film werd al vrij snel na het ongeluk een inspiratiebron voor mij", zo vertelt Jack. "Het allermooiste moment is dat Rocky als kampioen door de straten van Philadelphia rent en wordt toegejuicht als een held. Uiteindelijk loopt hij met zijn armen in de lucht een grote trap op waar hij zich bovenaan omdraait en de legendarische woorden 'I dit it' roept."

"Deze clip heb ik honderden keren via YouTube afgespeeld op mijn televisie", zo vervolgt De Koning. "Vaak 's-avonds als ik alleen thuis was en dan met het geluid keihard over de boxen. Het mooiste is de versie met het muzieknummer 'Eye of the tiger'. Ook tijdens mijn revalidatie, ik train zeven keer per week, heb ik dat vele malen geluisterd."

Hoewel hij in het begin niet eens kon lopen, werd de clip uit de Amerikaanse kaskraker een droom en later ook een doel voor Jack de Koning. Waar Rocky in 1976 als kansloze, derderangs bokser de heersende kampioen verslaat, wil de Bredanaar in 2023 op vrijwel eenzelfde manier zijn ellende achter zich laten. Binnenkort vertrekt hij dan ook naar Philadelphia.

"De reis naar Amerika wordt best emotioneel en ik ben nu al zenuwachtig."

"Ik kan inmiddels weer voorzichtig hardlopen", zegt De Koning over zijn plan. "Of eigenlijk is het meer joggen. Begin april heb ik nog een laatste, kleine operatie en daarna stap ik op het vliegtuig naar Amerika om mijn droom uit te laten komen. Dan ga ik in Philadelphia net als Rocky die trappen oprennen en dan keihard 'I did it' schreeuwen."

"Het is een afsluiter van een moeilijke tijd en het haalt hopelijk de vervelende herinnering aan het ongeluk weg", zo besluit Jack de Koning. "Voortaan is het kijken wat ik wel kan en niet meer kijken wat ik niet kan. Het wordt best emotioneel en ik ben nu al zenuwachtig. Maar ik ga die trappen oplopen en mezelf wereldkampioen voelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!