Huidkanker door de drooglampen van een nagelsalon: 'Een klein zonnebankje'

3 maart 2023 om 11:01 • Aangepast 11 maart 2023 om 02:00
nl
Ook bij de nagelstudio loop je het risico op huidkanker, daarvoor waarschuwt het KWF Kankerbestrijding. De nageldrogers die gebruikt worden om gellak snel mee te drogen, bevatten namelijk ook lampen met UV-straling. En als je dat te lang, te veel en onbeschermd op je huid krijgt, verhoogt dat de kans op huidkanker. Het KWF raadt het gebruik van die lampen daarom af. En dermatologen Angelina Erceg en Gertruud Krekels springen een gat in de lucht. "We roepen dit als dermatologen al langer."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Veel van de drooglampen in een nagelsalon maken gebruik van een techniek met UV-licht om gellak op de nagels snel te laten drogen. Oók de led-lampen. En die UV-straling verhoogt de kans op huidkanker. Net zoals een zonnebank dat doet. "Hoe hoger en groter de golflengte van het UV-licht, hoe dieper het in de huid komt en hoe meer huidschade het geeft", legt dermatoloog Angelina Erceg van het Amphia Ziekenhuis toe. "Lampen van nagelstylistes hebben een langere golflengte. En die brengen schade aan."

"Tegenwoordig is alles kankerverwekkend. Ik maak me er niet zo druk om."

Nagelstylisten zelf vinden het een beetje overtrokken. "Oh god", reageert styliste Daisy Madina uit Eindhoven meteen. "Wat een onzin." Zelf maakt ze gebruik van een UV-LED-lamp in haar nagelstudio. Ze ziet daarbij het kwaad van de lampen niet zo in. "Tegenwoordig is alles kankerverwekkend. Ik maak me er niet zo druk om."

De stylistes zijn vooral sceptisch omdat klanten steeds maar een aantal seconden met hun vingers onder de lamp moeten. "Te verwaarlozen", vindt saloneigenaar Heilke de Been uit Etten-Leur het. Elke sessie legt zij bij haar klanten een basis-, bouw-, kleur- en topcoat aan. "Vier keer twee minuutjes onder de lamp", legt ze uit. "Dat is acht minuten per maand, ongeveer. Ik heb er wel bij stilgestaan, maar ook snel weer laten gaan. Je zit er maar zo kort onder."

"Vertel het als salon in ieder geval aan mensen, zeker als huidkanker in de familie voorkomt."

Toch vindt dermatoloog Gertruud Krekels, van huidcentrum Mohsa in Bladel en Eindhoven, het heel goed dat het KWF de lampen afraadt. "De duivel zit hem in de dosis, ook als je maar acht minuten per maand aan straling krijgt. UV stapelt zich op en brengt iedere keer een beetje schade toe."

Een verbod gaat wel heel ver, maar een waarschuwing is zeker op zijn plek, vindt ze. "Vertel het als salon in ieder geval aan mensen, zeker als het in de familie voorkomt. En probeer je als klant op andere momenten extra goed te beschermen." Bijvoorbeeld door een tube zonnebrand met minimaal SPF 25 naast je tandpasta te zetten, tipt de dermatoloog. "Of draag handschoentjes naar de nagelsalon", voegt Erceg eraan toe. "Op die manier hoeft de huid niet al die UV-lagen te krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!