Vergunningsstop maakt niemand echt blij: 'Ook verduurzamen staat nu stil'

2 maart om 15:42 • Aangepast 10 maart om 02:02
nl
Het Brabants bedrijfsleven is verbijsterd over het besluit van de provincie om geen nieuwe vergunningen te verstrekken die leiden tot extra stikstofuitstoot. “Wij zien ook de noodzaak om de Brabantse natuur te versterken, maar dat doe je niet door de maatschappij volledig stil te zetten”, zegt Eric van Schagen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Volgens de belangenbehartiger werkt de maatregel van de provincie averechts, omdat veel bedrijven nu juist aan het verduurzamen zijn. "Je zet hiermee ook activiteiten stop die in de toekomst juist leiden tot een daling van de stikstof."

Het probleem moet volgens Van Schagen niet daar, maar bij de bron worden aangepakt. “Inmiddels weten we wie de piekbelasters zijn, dus waar de meeste winst te halen is.”

Bovendien daalt de stikstof uit het buitenland volgens Van Schagen ook in Brabant neer en zou het effect van de maatregelen daardoor nauwelijks meetbaar zijn. “We leggen onze eigen economie plat, maar vergeten dat de landen om ons heen dat niet doen.”

"Trek de slapende, ongebruikte vergunning in zodat er ruimte ontstaat."

Natuurorganisaties in Brabant zagen de ingrijpende maatregel al aankomen, maar ook daar is geen jubelstemming. “Ik baal van alle stilvallende vergunningen, want dit is voor niemand goed”, zegt Brabants Landschap-directeur Joris Hogenboom.

Directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie vult aan: “De provincie is heel lang doorgegaan met het verlenen van vergunningen terwijl het juridisch onverantwoord was. Dat kan nu niet meer, dus ik ben wel hoopvol dat er nu iets verandert."

Zij denkt dat de oplossing ligt in het intrekken van ‘slapende' vergunningen. Dat zijn vergunningen die zijn overgekocht en gebruikt kunnen worden door bedrijven die in de toekomst willen uitbreiden. “Trek die ongebruikte vergunningen in zodat er weer ruimte ontstaat. Geef prioriteit aan projecten die een positieve bijdrage leveren. Zoals windparken, zonneweides en woningbouwprojecten.”

LEES OOK: Stop op vergunningen nu natuur in Brabant nog verder is verslechterd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!