Juwelier Van Hout stopt na 130 jaar: ‘Ik moest een traantje laten'

5 maart 2023 om 08:00 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:02
nl
Al 130 jaar is juwelier Van Hout een begrip in Veghel. Binnenkort sluiten de deuren van zijn zaak voorgoed. Eigenaar Kees van Hout (67) stelde zijn pensioen de afgelopen jaren steeds uit. Hij hield hoop om een opvolger te vinden, maar helaas. "Het stopt hier. Met pijn in mijn hart."
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In de zaak aan de Wiekslag in het centrum van Veghel is het afgeladen druk. Jong en oud willen nog gauw een horloge of sieraad hebben. Dat Kees de juwelen nu met flinke korting verkoopt speelt vast een rol. “Het loopt echt storm”, zegt hij. “Gister hadden we ongeveer 250 klanten en vandaag ook weer. Er moest vanmiddag zelfs iemand bij de deur gaan staan om te zeggen dat er niet meer mensen binnen mochten.”

"De jaren zeventig en tachtig. Dat waren de gouden jaren."

Kees is de derde generatie in het familiebedrijf. In 1893 begon zijn opa met de zaak in de Molenstraat, daarna nam zijn vader het over en Kees volgde hem eind jaren zeventig op. “Dat waren de gouden jaren”, zegt Kees. “Mensen hoefden niet drie keer per jaar op vakantie, een gigantisch huis én een dure auto. Maar sieraden werden steeds belangrijker.”

Het is de zoveelste zaak in het centrum van Veghel die verdwijnt. “Ik heb er daarom wel een paar jaar over moeten nadenken, maar als er niemand komt moet je een keer die beslissing nemen”, zegt Kees. Hij was zestig uur per week bezig met zijn bedrijf en deed dat altijd met veel plezier, maar hij wil nu gaan genieten van zijn oude dag.

"Ik hoop van harte dat er toch nog iemand opstaat de komende maanden.”

De juwelier weet niet wat er in het pand komt, maar acht de kans klein dat er zich weer een juwelier gaat vestigen. Vanwege de veiligheid staan er weinig nieuwe ondernemers uit het vak op. En dus zijn we steeds meer op online aangewezen. “Jakkes”, reageert hij. “Als je iets moois koopt hoort daar emotie bij. Dat vind je niet op het internet.”

Hij heeft dan ook het gevoel dat hij zijn klanten in de steek laat. Half mei sluit de winkel definitief. “Toen ik vanochtend opende moest ik een klein traantje laten. Omdat ik zag wat ik allemaal achterlaat. Maar ik hoop van harte dat er toch nog iemand opstaat de komende maanden.”

Drukte in de zaak nu Kees de sluiting heeft aangekondigd (Foto: Rochelle Moes).
Drukte in de zaak nu Kees de sluiting heeft aangekondigd (Foto: Rochelle Moes).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!