'Ouders die veel op smartphone kijken, hebben slechtere band met hun kind'

6 maart 2023 om 17:30 • Aangepast 15 maart 2023 om 02:00
nl
Je kent ze misschien wel: ouders die meer aandacht lijken te hebben voor hun mobiele telefoon dan voor hun baby. Onderzoek van Tilburg University heeft uitgewezen dat de band tussen ouder en kind kan lijden onder intensief smartphonegebruik. Vooral in het eerste levensjaar is het erg belangrijk om je telefoon wat vaker weg te leggen en al je aandacht te geven aan je kindje.
Profielfoto van Fabrice LeclaireProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Fabrice Leclaire & Omroep Tilburg

Onderzoekster Marion van den Heuvel: "Ik zag gister nog een moeder met kinderwagen: het kindje wilde van alles laten zien, maar de moeder had het niet in de gaten omdat ze op haar telefoon zat. Aanwezig zijn en echt reageren op je kindje is heel erg belangrijk."

“Alle kinderen reageerden er negatief op.”

Vijftig moeders en hun kindjes werden tijdens de proef gevolgd. Beiden kregen een EEG-kapje, een mutsje met allerlei sensoren, op. Door deze mutsjes konden de onderzoekers de hersenactiviteit van moeder en kind zien. "Tijdens het onderzoek konden we heel goed het verschil tussen momenten met en momenten zonder contact zien."

Momenten zonder contact zorgden voor een sterke reactie bij de baby’s. "Het verschilt een beetje per kind maar eigenlijk reageren alle kinderen er negatief op, door te huilen of aandacht te trekken." De onderzoekster geeft aan dat ouders best op hun telefoon kunnen kijken, maar dat ze wel zich wel moeten afvragen of het echt nodig is.

“Die slechte band heeft gevolgen voor later.”

"Als je kindje geluid gaat maken en dingen aanwijst, wil het echt iets met je delen en contact maken. En als je op dat moment te vaak op je telefoon zit, zal je zien dat de baby minder contact probeert te maken." Het is volgens Marion dan ook echt belangrijk om op zulke momenten er helemaal voor je kindje te zijn.

Er zijn nog geen gegevens over de gevolgen op de lange termijn, maar het staat wel vast dat te veel telefoongebruik kan leiden tot een slechte band tussen ouder en kind. "Die slechte band heeft zeker gevolgen voor later."

De onderzoekster drukt nogmaals op het hart: "Het is niet slecht om op je telefoon te kijken, maar ben er voor je kindje op de momenten dat het er echt om vraagt."

Baby en moeder kregen een kapje op (foto: Tilburg University).
Baby en moeder kregen een kapje op (foto: Tilburg University).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!