Tuin van Ibrahim blijft maar verzakken: 'We zijn bang dat alles instort'

8 maart 2023 om 17:00 • Aangepast 16 maart 2023 om 02:00
nl
Ze zijn het beu, de bewoners van de Goudbaard in Bergen op Zoom. Al jaren verzakken hun tuinen omdat de damwand achter hun huizen kantelt door een constructiefout. Ze dreigen zelfs in te storten. Voor de veiligheid is een deel van hun tuinen nu afgezet met hekken. Maar een echte oplossing is nog niet gevonden.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

De tuin van Ibrahim Bouhadan ligt er verlaten bij. Tegels liggen schots en scheef en de voetbalgoal van zijn zoontje staat noodgedwongen binnen. Want een flink deel van zijn tuin is verzakt. En niet zo'n beetje ook. Ibrahim wijst naar het achterste gedeelte van zijn tuin. "Kijk dat is het stuk dat is weggezakt. Het is zeker drie meter breed en het gat maar liefst anderhalve meter diep. Dit is gewoon gevaarlijk, dadelijk zakt alles nog weg."

Zijn broer Khalid woont naast hem en heeft hetzelfde probleem. "Toen ik hier vijf jaar geleden kwam wonen merkten we al dat de tuin verzakte. Ik heb het gemeld bij de woningcorporatie, maar kreeg te horen dat dat normaal was. Ik heb de tuin al een paar keer op laten hogen, maar in de loop der jaren is de verzakking steeds erger geworden."

Zo erg dat ook woningcorporatie Stadlander de situatie nu niet meer veilig vindt. Daarom zijn er hekken in de tuinen van de 22 huizen aan de Goudbaard gezet. Ria van Gils van Stadlander legt uit: "Er liepen al verschillende onderzoeken naar de oorzaak van de verzakkingen. We zijn ook in alle tuinen gaan kijken. Het is nu bij een aantal huizen zo erg dat het niet meer veilig is. Daarom hebben we uit voorzorg de achterste drie meter van de tuinen afgezet. We realiseren ons dat dat heel vervelend is voor de bewoners."

"Dat ding staat op het het punt van instorten, het is levensgevaarlijk."

Toch stellen de hekken de bewoners van de Goudbaard niet echt gerust. Ze zijn bang dat de damwand het echt een keer begeeft en naar achteren valt. Wil Verheeze heeft zijn tuin in september opgehoogd. Maar aan hoe ver de schutting overhelt, kan je nog goed zien dat ook zijn tuin flink aan het verzakken was.

Wil vertrouwt het niet meer. "Ik ben echt bang dat de damwand een keer naar beneden stort. En dan trekt hij onze tuinen mee het water in. Dat ding staat op het het punt van instorten, het is levensgevaarlijk."

Er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Deze maand gaan woningcorporatie Stadlander, de gemeente Bergen op Zoom en de constructeur van de damwand met elkaar in gesprek. Er wordt gekeken hoe de damwand en de verzakkingen hersteld kunnen worden en wie verantwoordelijk is.

Om de bewoners tegemoet te komen krijgen ze een huurkorting van veertig procent. Die korting blijft tot de hekken verdwijnen en ze weer veilig in hun tuin kunnen zitten. Daar zijn de bewoners blij mee, maar ze hopen wel dat er zo snel mogelijk een echte oplossing komt.

Voor Wil is de maat vol. "Het heeft nu lang genoeg geduurd. Veel mensen in de straat hebben kleine kinderen, die moeten veilig buiten kunnen spelen. En ik wil in de zomer met mijn familie gezellig buiten kunnen eten. Maar dat zal moeilijk gaan zo."

Wil Verheeze in zijn verzakte achtertuin
Wil Verheeze in zijn verzakte achtertuin

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!