Sneeuw in aantocht, waarschuwing voor gladde wegen

10 maart 2023 om 08:45 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:03
nl
Het KNMI waarschuwt voor gladheid vrijdagmiddag. Dan wordt natte sneeuw verwacht. Vanwege die verwachte gladheid is code geel afgegeven van vier uur 's middags tot acht uur 's avonds.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

In de loop van de dag gaat het harder waaien en dan passeert een lagedrukgebied ons land. De wind draait en dus komt er koudere lucht onze kant op, zo legde Roosmarijn Knol van Weerplaza uit in radioprogramma 'WAKKER!' op Omroep Brabant.

"Tien graden verschil binnen één land, dat is best wel uniek."

Omdat het steeds verder gaat afkoelen, gaan we in de loop van de dag naast regendruppels ook wat vaker sneeuwvlokken zien. "Maar dat blijft niet zo heel lang liggen, omdat we toch nog iets te veel aan de warme kant van het spectrum zitten."

De temperatuurverschillen zijn vrijdag groot in Nederland. Waar het hier 's ochtends vroeg zo'n tien graden was, lag de temperatuur in het noorden van het land rond het vriespunt. Echt een groot contrast, benadrukt Roosmarijn. "Tien graden verschil binnen één land is het best wel uniek te noemen. In dat koude deel van het land kan deze vrijdag twee tot vijf centimeter sneeuw vallen."

"Zaterdag wordt een heel mooie dag."

Zaterdag wacht ons een heel rustige dag. "Met misschien nog een enkel winters buitje, maar dat is dan echt een heel lokaal verschijnsel." Roosmarijn spreekt van een 'heel vriendelijk weerbeeld'. "Met zon, stapelwolken en iets minder wind dan vandaag. De temperatuur stijgt dan naar 7 of 8 graden. Een heel mooie dag."

Zondag verandert dit. Dan beginnen we in de ochtend met een paar graden vorst. "In de loop van de zondag neemt de bewolking toe, trekt de wind aan en komt er regen deze kant op."

"Temperatuur schiet maandag omhoog, maar aangenaam wordt het niet."

Maandag schiet de temperatuur ineens omhoog. Dan wordt het 15 of 16 graden. Uitzonderlijk, volgens de weervrouw van Weerplaza. "Maar hierbij krijgen we wel te maken wel met volle bak regen en heel veel wind. Dus echt aangenaam zal het dan niet zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!