Video

Omroep Brabant maakt kans op prijzen, 2 producties genomineerd voor award

13 maart 2023 om 11:04 • Aangepast 22 maart 2023 om 02:00
nl
Twee producties van Omroep Brabant zijn genomineerd voor de Regiohelden Awards. Dit zijn de prijzen voor de beste journalistieke producties van de regionale omroepen. Het gaat om nominaties in de categorieën 'Beeldvanger' en 'Verhalenverteller'. "Sommige verhalen wil je van de daken schreeuwen, die verdienen een groter podium", benadrukt de jury.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Donderdag 20 april worden de winnaars van de verschillende Awards bekendgemaakt tijdens het festival Regiohelden, een evenement voor regionale journalistiek. Dan wordt ook duidelijk welke inzending de Gouden Regiohelden Award wint, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle Nederlandse regionale omroepen.

De vakjury die de winnaars kiest, bestaat uit Carmen Fernald (juryvoorzitter, NTR), Freek Staps (ANP), Sylvia Cools (De Stentor), Erwin van Nuland (NOS), Peter Smet (SvdJ), Evert Cuijpers (Omroep Venlo), Joëlle Terburg (Fonds BJP), Nejifi Ramirez (Bureau Regio), Joost Engelberts (regisseur van onder meer de tv-serie De Aardappeleters en podcastserie Onland) en Ellen Kamphorst (winnaar de Gouden Regiohelden Award 2021, nu werkzaam bij de NOS).

"Dit raakt je."

Een van de Omroep Brabant-genomineerden is 'Brabant onder de radar', waarin de kijker een inkijkje krijgt in de strijd tegen ondermijning van de Brabantse samenleving door criminelen. De serie maakt kans op een prijs in de categorie Beste Videoproductie van 2022, voor producties die onderhoudend, origineel en boeiend zijn. De jury spreekt van een 'spannend onderwerp dat relevant is voor de regio’. 'Brabant onder de radar' moet het in de strijd om de award opnemen tegen de L1-productie 'Weet wat je vergeet' - dat gaat over dementie - en 'Het groene hart, het begeerde land', van Omroep West.

Brabant staat bekend als dé producent van synthetische drugs. Het gaat om hallucinante cijfers, laten we je zien in deze uitlegvideo:

In de categorie Verhalenverteller maakt 'Het geheim van moederheil' kans op de award voor beste documentaire. De film gaat over het 'doorgangshuis' Moederheil, waar in de vorige eeuw ongehuwde vrouwen bevielen en hun kinderen moesten afstaan voor adoptie. "Dit raakt je", legt de jury uit. "Het geheim van moederheil' is aangrijpend en ontroerend. De mensen die dit hebben meegemaakt zijn op een integere manier voor het voetlicht gebracht." Andere kanshebbers op deze prijs zijn 'Kibboets op e klaai' van Omrop Fryslân en 'De jongen van Menum' van RTV Oost.

'Het geheim van Moederheil':

Andere genomineerden zijn:

- Categorie Nieuwsjager (het beste eigen nieuwsverhaal van 2022, spraakmakend nieuws met een aantoonbare, regionale impact dat verkregen is door goed eigen onderzoek):

- Omroep Flevoland: 'Het Floriade debacle'

Jury: "Een complex onderwerp waarop de journalisten grip kregen door te blijven graven naar antwoorden."

- Omroep Gelderland: 'In het vizier van De Jager – Mistanden in De Glind'

Jury: "Dit verhaal gaat onder je huid zitten, het raakt je. Dankzij goed eigen onderzoek is er een groter probleem onthuld dat ook landelijk is opgepakt."

- RTV Oost: 'Dossier zorgonderzoek'

Jury: "Indrukwekkend hoe de journalisten zich vastbijten in dit maatschappelijk zeer relevante dossier."

- Categorie Luistervink (de beste audioproductie van 2022. De vorm is vrij, het kan van verschillende journalistieke platforms afkomstig zijn. Het kan een radio-item zijn, een podcast (serie) of een radio-uitzending):

- Omroep Gelderland: 'Niet van de wereld'

Jury: "Een plezier om naar te luisteren. De maker neemt je mee naar een wereld die je niet kent en waar je alleen maar meer over wilt weten."

- RTV Oost: 'Moord op het Oosterveld'

Jury: "Het is smullen om hiernaar te luisteren. Je gaat houden van een man die een crimineel is."

- RTV Utrecht: 'Vogelvrij'

Jury: "Dit geeft Inzicht in een politiek proces. Vakwerk met verrassende details. Het legt bloot hoe op sommige plekken de lokale politiek in elkaar zit."

- Categorie Nieuwkomer: (wie is het jonge talent dat de omroep is binnengestapt en er met kop en schouders bovenuit steekt? Die inspeelt op nieuwe (journalistieke) vormen voor productie, onderzoek en verfrissende ideeën heeft over interactie met het publiek):

- Omrop Fryslân: Sven Nagel

Jury: "Het brein achter de productie. Iemand die dingen op kan schudden. Hij zet een verfrissende stempel op de producties die hij maakt."

- Omroep Gelderland: Romee Tap

Jury: "Ze spat van het scherm en geeft op een plezierige manier toegang tot verhalen uit de streek."

- RTV Noord: Martijn Klungel

Jury: "Hij is jong en kan goede, journalistieke research doen bij een moeilijke dossier. Dat is fenomenaal."

- RTV Utrecht: Roos van Bijnen

Jury: "Ze is nog maar kort aan het werk en maakt nu al goede, journalistieke, relevante verhalen."

- Categorie Uitvinder (het beste innovatieve journalistieke project van 2022):

- Omrop Fryslân: 'Passie foar gaming'

Jury: "Met deze projecten voor jongeren doen ze echt hun best om nieuwe doelgroepen te bereiken."

- RTV Oost: 'Special Olympics'

Jury: "Als kijker krijg je een ander beeld van mensen met een beperking. Mooi om hen verslag te laten doen."

- Omroep Zeeland: 'Stempotlood challenge'

Jury: "Dit laat zien dat je zonder veel geld iets kunt maken wat bij het publiek beklijft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!