Liveblog

Verkiezingen: licht valt uit in stemlokaal • opkomst iets hoger dan in 2019

15 maart 2023 om 19:19 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:04
nl
Woensdag hebben we kunnen stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen. De eerste stembussen gingen om 6.00 uur open, stemmen kon tot 21.00 uur.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Liveblog

01.52

Dit liveblog is gesloten

Maar we houden je in een nieuw blog op de hoogte van alle uitslagen en nieuws rond de verkiezingen: Dat kan hier

01.51

Licht valt uit in stemlokaal

Bij een stemlokaal in een sporthal in Nuenen viel afgelopen nacht de verlichting uit terwijl de uitgebrachte stemmen geteld werden. Het licht wilde met geen mogelijkheid meer aan, terwijl de sportzaal bezaaid was met stembiljetten. Het tellen werd direct stilgelegd, tot een toezichthouder aanwezig was. Vervolgens werd verlichting die werkt op een aggregaat aangezet. Toen die lichten waren opgebouwd, konden de stemmen geteld worden. Uiteindelijk zat de stemlocatie ongeveer een uur zonder licht.

Met verlichting op een aggregaat kon het tellen van de stemmen in Nuenen worden voortgezet (foto: SQ Vision).
Met verlichting op een aggregaat kon het tellen van de stemmen in Nuenen worden voortgezet (foto: SQ Vision).
20.45

63.286 Stemmen uitgebracht in Den Bosch

In Den Bosch is net voor het sluiten van de stembus 51 procent van de kiezers gaan stemmen. Dat maakt de gemeente bekend. De totale opkomst wordt bekend bij de voorlopige uitslag.

20.36

Meer veiligheidsmaatregelen rond provinciehuis Den Bosch

Rond het provinciehuis staan veel hekken om te voorkomen dat boeren, net als dinsdag bij het grote afsluitende debat, het gebouw blokkeren. Volgens de prvincie zijn er nu minder beveiligingsmaatregelen dan gisteren. Vanavond wordt hiervandaan een uitslagenavond georganiseerd door de NOS. Om de hoek is de uitslagenbijeenkomst van de VVD. Daarbij is ook premier Mark Rutte aanwezig.

20.20

Stembureau in Meierijstad gesloten door stroomuitval

In Sint-Oedenrode is in het stembureau in gymzaal Armenhoef, bij de Odaschool, de stroom uitgevallen. Hierdoor is het stembureau gesloten. Mensen die hier nog wilden stemmen zijn opgeroepen om naar Boxsons autolease aan de Alfred Nobelstraat 7 in Sint-Oedenrode te gaan.

20.17

Opkomst in Eindhoven hoger dan in 2019

De opkomst in Eindhoven is een uur voor het sluiten van de stembus 50,1 procent. Vier jaar geleden 48,4 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht bij het sluiten van de stembus om 21.00 uur.

19.19

Rij voor stembureau in Best

Wachten op privacy instellingen...
19.00

Opkomst iets hoger dan in 2019

Tot aan het eind van de middag heeft 37 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is iets meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden. In 2019 had op dit tijdstip 33 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders gestemd. Dat blijkt uit de opkomstcijfers van Ipsos, in opdracht van de NOS. De totale opkomst bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2019 was 56 procent.

18.13

Stemmen in een loods, zo gaat dat er aan toe

18.12

Opkomstpercentage Eindhoven en Breda

Het opkomstpercentage in Eindhoven lag rond 17.00 uur op 32,9 procent. Breda haalde hetzelfde opkomstpercentage, maar dan om 17.30 uur.

18.06

Burgemeester van Nuenen heeft gestemd

Wachten op privacy instellingen...
16.57

Nog steeds druk bij stembureau in Hoogerheide

Net als eerder vanmiddag is het nog altijd druk bij het stembureau op het gemeentehuis in Hoogerheide. Dat laat de gemeente weten. Stemmers moeten een half uur of langer wachten voordat ze aan de beurt zijn. De gemeente geeft aan dat er ook gestemd kan worden op andere stembureaus in Hoogerheide.

16.49

Opkomst in Oss

In Oss is de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen momenteel 24 procent. Voor het waterschap ligt dit percentage op 22 procent.

16.45

Opkomst landelijk hoger dan in 2019

Van alle mensen die mogen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen heeft 29 procent dit inmiddels gedaan. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. Volgens de NOS is de opkomst hiermee hoger dan in 2019, toen rond deze tijd 26 procent van de kiesgerechtigden had gestemd.

16.10

In de rij bij het stembureau

Voor stembureau De Pekhoeve in Ulvenhout staat momenteel een rij. Verslaggever Tom van den Oetelaar van Omroep Brabant sluit netjes aan.

Wachten op privacy instellingen...
15.54

Opkomst in Steenbergen

In de gemeente Steenbergen is het opkomstpercentage tot 14.00 uur 23,4 procent.

15.48

Opkomstpercentage Waalwijk

In de gemeente Waalwijk was het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen rond drie uur 25 procent. Voor waterschap Brabantse Delta lag dat percentage op 22 procent en voor waterschap Aa en Maas 52 procent.

15.00

Opkomst Statenverkiezingen iets hoger dan in 2019

Van alle mensen die mogen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen heeft 20 procent dit inmiddels gedaan. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. Volgens de NOS is de opkomst hiermee hoger dan in 2019, toen rond deze tijd 18 procent van de kiesgerechtigden had gestemd. Mensen kunnen tot 21.00 uur hun stem uitbrengen. Bij deze Provinciale Statenverkiezingen zijn bijna 13,3 miljoen mensen kiesgerechtigd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

14.56

Opkomst in Den Bosch

De opkomst in Den Bosch was rond halfdrie 22 procent. Op dat moment waren er 27.376 stemmen uitgebracht.

14.37

Stemmen in een schuur

Stemmen als een ster in 013 in Tilburg, of 'gewoon' in een schuur. Dat laatste kunnen inwoners van Veghel doen. Stembureau 7 in Veghel is in de loods van de familie Verbeek. Het stembureau ligt aan de Kruigenstraat.

De loods van de familie Verbeek is vandaag een stembureau (foto: Rob Engelaar/ANP).
De loods van de familie Verbeek is vandaag een stembureau (foto: Rob Engelaar/ANP).
14.35

Burgemeester van Valkenswaard bezoekt stembureaus

Wachten op privacy instellingen...
14.17

Terugkijken: hoe minister Conny Helder haar stem uitbrengt

Vanmorgen bracht minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport haar stem uit in Den Bosch. Ze deed dit op een stembureau waar Erik vandaag vrijwilliger is. Hij heeft een verstandelijke beperking. Kijk hier de beelden terug van het bezoek van de minister:

14.13

Hoogste aantal bezoekers voor stemwijzer Brabant

Ook de StemWijzers van ProDemos hebben meer bezoekers dan vier jaar geleden, melden ze over de tussenstand van de ochtend. De onlinestemhulp voor Brabant, Overijssel, Limburg en Drenthe is inmiddels in totaal 1,5 miljoen keer bezocht. Van de vier provincies heeft Brabant met 665.000 bezoekers vooralsnog het hoogste aantal. De teller in Overijssel staat op 396.000 bezoekers, Limburg volgt met 226.000 bezoekers en in Drenthe werd de stemhulp al 225.000 keer ingevuld.

13.34

Burgemeester Depla roept op om te stemmen

Wachten op privacy instellingen...
13.29

Ruim 34.000 bezoekers voor Jongerenkieswijzer

Onlinestemhulp Jongerenkieswijzer heeft aan het einde van de ochtend ruim 34.000 bezoekers geteld. De kieswijzer wordt onder meer klassikaal op scholen gebruikt. Het is moeilijk in te schatten of het voorlopige bezoekersaantal dit jaar hoog of laag is, meldt een woordvoerder. Bij landelijke verkiezingen wordt de Jongerenkieswijzer gemiddeld 300.000 keer ingevuld. "De opkomst en interesse bij Provinciale Statenverkiezingen is echter over het algemeen lager", aldus een woordvoerder.

13.19

Lage opkomst in 013, maar wel positieve reacties

Het stembureau in poppodium 013 in Tilburg moet het allemaal wat aantrekkelijker maken om te stemmen. Zo kun je een 360 gradenfoto van jezelf laten maken nadat je hebt gestemd. En hoewel de opkomst volgens de voorzitter van het stembureau tegenvalt, zijn de reacties van bezoekers wel positief. “Ik vond het superleuk”, zegt een vrouw die net heeft gestemd. Weer een andere vrouw zegt: "Ja leuk, dit is weer eens wat anders. Ik heb straks een concert dus ik wilde voor het concert even stemmen."

13.03

Opkomst in Heusden

In de gemeente Heusden was de opkomst rond het middaguur 15,76 procent voor de Provinciale State en 14,66 procent voor de waterschappen.

12.58

Druk op stembureau in Hoogerheide

Op het stembureau op het gemeentehuis van Hoogerheide is het druk, zo laat de gemeente weten. De wachttijd kan daar erg oplopen.

12.35

Blinde Marieke brengt stem uit in Tilburg

In het theatercafé van de Tilburgse Schouwburg kunnen doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden stemmen. Er zijn mensen - waaronder een doventolk - aanwezig om hen te helpen. Ook Marieke Kooijmans, die blind is, bracht er haar stem uit voor de verkiezingen.

12.00

8 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders heeft gestemd

Om half 11 vanmorgen had 8 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders zijn stem uitgebracht. Dat blijkt uit metingen van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden lag de opkomst toen iets lager: 7 procent.

11.45

Jesse Klaver samen met vrouw naar stembus

GroenLinks-leider Jesse Klaver uit Roosendaal ging samen met zijn vrouw Jolein naar de stembus.

Jesse Klaver (Foto: ANP)
Jesse Klaver (Foto: ANP)
11.40

Klimaatminister Rob Jetten uit Veghel brengt zijn stem uit

Rob Jetten (D66) bracht zijn stem uit in een stemlokaal bij de school voor voortgezet onderwijs Notre Dame in Ubbergen, vlakbij Nijmegen. De klimaatminister uit Veghel ging op de foto met de vrijwilligers van het stembureau.

11.35

Bij de stemlokalen op de stations is het weer wat rustiger

Bij de meeste stemlokalen bij de stations is het inmiddels weer wat rustiger, meldt de NS. Tijdens de ochtendspits stond voor de meeste stembureaus een rij. Volgens de NS is het voor veel mensen makkelijk om onderweg te stemmen, omdat je dan geen omweg hoeft te maken. De verwachting was al dat het na de ochtendspits minder druk zou worden. De verwachting is dat de drukte in de avondspits weer toeneemt. Dat was vorige jaren ook zo.

11.13

Commissaris van de Koning brengt stem uit

Ina Adema, de commissaris van de Koning, heeft haar stem uitgebracht in haar woonplaats Haarsteeg. Ze was dinsdagavond iets later thuis dan gepland. Door een boerenprotest voor de deur van het provinciehuis in Den Bosch, mocht niemand het gebouw verlaten na afloop van het grote lijsttrekkersdebat vanwege de veiligheid. "Dat was vervelend, maar ik heb mij geen seconde onveilig gevoeld."

Wachten op privacy instellingen...
10.46

Opkomst van zeker 10 procent in Haarsteeg

In Haarsteeg wordt al flink gestemd op de twee stembureaus die het dorp van 2430 inwoners telt. "Het loopt lekker door hier, terwijl we tijdens de provinciale verkiezingen ook weleens hebben zitten niksen", vertelt een vrijwilliger van een van de stembureaus. Er staat zelfs een rij volgens onze verslaggever.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
10.38

Ward Deckers

De lijsttrekker van PvdA Brabant, Ward Deckers, was in Vught om zijn stem uit te brengen.

Ward Deckers. (Foto: PvdA Brabant)
Ward Deckers. (Foto: PvdA Brabant)
10.37

Attje Kuiken stemt in Breda

Attje Kuiken, fractievoorzitter van de PvdA, koos Breda om te stemmen. Ze deed dat in het stemlokaal van Breda University of Applied Sciences.

Attje Kuiken (Foto: ANP)
Attje Kuiken (Foto: ANP)
10.20

Recordaantal bezoekers voor online stemhulp

Onlinestemhulp MijnStem heeft deze verkiezingsochtend al een recordaantal bezoekers geteld. De stemwijzer was om kwart voor tien al ruim 4,7 miljoen keer ingevuld. "Een absoluut record", zegt een woordvoerder.

10.15

Ook voor de toekomst van het water kan worden gestemd

Wachten op privacy instellingen...
10.05

Gestemd! Door de burgemeester van Woensdrecht

Wachten op privacy instellingen...
09.54

SP-leider Marijnissen stemt in Oss: 'Thuisblijven helpt niet'

Ook Lilian Marijnissen, SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, heeft haar stem uitgebracht in wijkcentrum de Hille in Oss. "Thuisblijven helpt niet, vandaag SP stemmen wel. Ik reken op u", meldde ze op Twitter.

Lilian Marijnissen brengt haar stem uit. (Foto: ANP)
Lilian Marijnissen brengt haar stem uit. (Foto: ANP)
09.40

'Ik hoop dat veel inwoners hun weg naar het stembureau weten te vinden.'

Burgemeester Roland Van Kessel van de gemeente Cranendonck was al vroeg op pad om zijn stem uit te brengen. Hij deed dit bij zijn eigen gemeentehuis. “Ik hoop dat vandaag veel inwoners hun weg naar het stembureau weten te vinden", zei hij.

Burgemeester Roland van Kessel (foto: gemeente Cranendonck/Twitter)
Burgemeester Roland van Kessel (foto: gemeente Cranendonck/Twitter)
09.30

Zo werkt het tellen van de stemmen

Hoe worden de stemmen precies geteld en hoe wordt de uitslag vastgesteld? Bekijk deze video en je weet 't.

Wachten op privacy instellingen...
08.50

Rijen bij stemlokalen bij stations

Bij diverse stemlokalen bij de stations staat een rij, meldt de NS. Bij het station van Den Bosch kunnen kiezers al sinds zes uur vanmorgen hun stem uitbrengen. In totaal zijn er 36 stembureaus op treinstations.

08.40

FDF-voorman Mark van den Oever stemt in Sint Hubert

Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever stapte vanmorgen gemeenschapshuis De Jachthoorn in in Sint Hubert binnen om zijn stem uit te brengen. Gisteravond protesteerde hij nog met vijfhonderd andere boeren tijdens het slotdebat in het provinciehuis in Den Bosch. In alle straten rondom het provinciehuis stonden tractoren. Het zorgde ervoor dat de aanwezigen niet direct het pand konden verlaten. "Dit was onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen", zei Van den Oever vooraf. FDF was een van de initiatiefnemers van de actie.

Mark van den Oever. (Foto: ANP)
Mark van den Oever. (Foto: ANP)
08.30

Ruim 1,3 miljoen mensen kijken naar slotdebat NOS

Het NOS-slotdebat aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen heeft dinsdag op NPO 1 gemiddeld ruim 1,3 miljoen kijkers getrokken. Bij het debat, dat live werd uitgezonden vanuit het provinciehuis in Den Bosch, waren de partijleiders van de grootste politieke partijen aanwezig. Onder anderen Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB) en Attje Kuiken (PvdA) gingen met elkaar in debat.

Het programma was daarmee ruimschoots de best bekeken titel op primetime. In totaal keken zo'n 3 miljoen mensen minstens een minuut.

08.20

Minister Conny Helder brengt stem uit

In Den Bosch heeft minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport haar stem uitgebracht. Op dit stembureau is Erik de Bont vrijwilliger, hij zorgt ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Erik heeft een verstandelijke beperking. "Ik wil laten zien dat iedereen meetelt", zegt hij tegen onze verslaggever.

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
08.10

Eerste mensen stemmen in Den Bosch

Alle stembureaus zijn geopend. Ook in deze school in de wijk Maaspoort in Den Bosch worden de eerste stemmen uitgebracht.

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
08.05

Even wat cijfertjes

Vier jaar geleden, in 2019, bracht 56,2 procent van de mensen ouder dan 18 hun stem uit. Dat was veel meer dan in 2015, toen het percentage op 47,8 bleef steken. Voor de waterschappen ging het in 2019 om ruim 51 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was de opkomst 78,7 procent. In totaal mogen 13 miljoen kiesgerechtigden vandaag stemmen.

07.50

Stemmen in een poppodium, in Tilburg kan het

Behalve in bibliotheken, buurthuizen en scholen kan ook op bijzondere locaties worden gestemd. In Tilburg verandert poppodium 013 opnieuw in een stemlokaal, speciaal voor jongeren. Na het stemmen in de zaal kunnen stemmers de zogeheten 'Stem als een Ster'-route lopen, 'waarbij je jezelf tussen de sterren waant die al eerder in 013 stonden', aldus het poppodium.

Wachten op privacy instellingen...
07.05

Eerste stemmer al in alle vroegte bij station Den Bosch

Bij het stembureau op het station in Den Bosch stond de eerste stemmer al om tien minuten voor zes klaar. Veel kiezers geven aan dat ze tot het laatste moment hebben getwijfeld op welke partij ze stemmen. "Ik heb het nog nooit zo lastig gevonden", vertellen ze aan onze verslaggever.

06.45

Ook niet-Nederlander mag stem uitbrengen voor waterschap

Ook niet-Nederlanders mogen vandaag naar de stembus, maar alleen voor de waterschapsverkiezingen. Alle volwassenen mogen stemmen voor het waterschap waar ze wonen, 'mits zij onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie of rechtmatig in Nederland verblijven op grond van de Vreemdelingenwet", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Stemmen voor de Provinciale staten is voor mensen zonder Nederlandse nationaliteit niet toegestaan. Dat komt omdat de Statenleden de Eerste Kamer kiezen. Net als voor de Tweede Kamerverkiezingen moet je daarvoor het Nederlanderschap hebben.

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft
06.40

Test hier welke politieke partij het beste bij jou past

Ben je er nog niet helemaal uit op welke partij je vandaag gaat stemmen? In Brabant doen twintig partijen mee. Om je te helpen een keus te maken, maken we je hier wegwijs.

06.20

Kijk hier waar in jouw buurt je kunt stemmen voor de verkiezingen

De stembussen voor de verkiezing en zijn vanaf half acht 's ochtends open. Wil je weten waar je kunt stemmen in jouw buurt? Kijk dan op de kaart hieronder.

Wachten op privacy instellingen...
06.15

Protesterende boeren bij provinciehuis, bezoekers slotdebat kunnen gebouw niet uit

Bezoekers van het slotdebat dat dinsdagavond in het provinciehuis in Den Bosch werd gehouden vanwege de verkiezingen van vandaag, mochten het gebouw enige tijd niet uit. Ze kregen te horen dat het onveilig is om de straat op te gaan. Buiten demonstreerden honderden boeren. Rond kwart over elf waren de meeste betogers weg en konden de mensen die binnen moesten blijven, naar huis.

LEES OOK: Bezoekers slotdebat mogen provinciehuis niet uit door protesterende boeren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!