Oud hoofdkantoor van Philips wordt verbouwd tot studentenkamers

16 maart 2023 om 15:01 • Aangepast 24 maart 2023 om 02:01
nl
TU Eindhoven gaat na de zomervakantie enkele honderden studenten huisvesten in het voormalige hoofdkantoor van Philips in Eindhoven. De komende maanden worden in het gebouw aan de Boschdijk 456 kamers, gezamenlijke woonkamers, badkamers en keukens gebouwd. Het is de bedoeling dat de studenten er de komende drie tot vijf jaar kunnen wonen.
Profielfoto van Willem-Jan SchampersProfielfoto van Studio040
Geschreven door
Willem-Jan Schampers & Studio040

“We hebben te maken met een groot woningtekort, ook voor studenten”, zegt wethouder Mieke Verhees. “Het duurt nog enkele jaren voordat het Philips-kantoor zijn nieuwe bestemming krijgt. Daarom heb ik contact gezocht met de eigenaren van het gebouw en met de TU/e, om te kijken wat er in de tussentijd mogelijk is."

Johan Hofmans, directeur bij eigenaar Ten Brinke/BPRE was meteen enthousiast: “De kantoorverdiepingen worden omgebouwd tot studentenkamers. Er komen groepen van acht tot tien studenten te wonen, die samen sanitair en de keuken delen."

In de onderste verdiepingen van het gebouw komen algemene voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een fietsenverhuur. En in de kelder komen onder meer een afvalinzameling en een uitgebreide fietsenstalling. Deze bevinden zich dus uit het zicht.”

Goede buren
Want dat is natuurlijk nog wel een dingetje: wat vinden de omwonenden van de plannen? Ruim 450 studenten zorgen immers ook voor de nodige reuring en mogelijk ook overlast. “De buurt is uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst, waar ze hun zorgen kunnen delen.”

De TU/e blijft betrokken bij het project. Jan-Willem Schellekens wil zorgen voor een 'gezond woonklimaat en een goed beheer'.

"We gaan per verdieping oudejaarsstudenten inzetten als contactpersoon met goed contact met de beheerder. Dat moet voor duidelijkheid zorgen over huishoudelijke reglementen en helpen om een hechte studentengemeenschap te vormen. Dat blijkt op andere plekken al goed te werken.”

Kosten
Eigenaar Ten Brinke/BPRE gaat de tijdelijke inrichting van het gebouw betalen. “Als universiteit mogen we zelf niet investeren in studentenhuisvesting”, verduidelijkt Schellekens. Studenten gaan zo'n 350 euro exclusief betalen voor een kamer van ongeveer twintig vierkante meter.

Het nu leegstaande gebouw van ruim 33.000 vierkante meter was tot 2001 het hoofdkantoor van Philips Nederland. Voor een definitieve invulling wordt gedacht aan bijvoorbeeld een combinatie van wonen, zorg en bijbehorende voorzieningen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!