Zeearend ontsnapt uit Zoo Veldhoven: 'Overleeft niet in het wild'

16 maart 2023 om 15:22 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:04
nl
Een Stellers zeearend is donderdagmiddag ontsnapt uit dierenpark Zoo Veldhoven. De roofvogel maakte een gat in het nylon gaas van een vogelkooi en vloog daarna weg. "Ik keek heel raar op toen ze voorbij vloog", zegt eigenaar Richard Loomans. Inmiddels heeft hij de vogel in het dierenpark zelf teruggevonden, maar doordat ze hoog in een boom zit, kan hij er nog niet bij.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Het dier ontsnapte rond één uur in de middag. "Op de een of andere manier heeft ze een gat gemaakt in de volière. Dat nylon gaas kan normaal gesproken helemaal niet stuk", stelt Loomans.

De eigenaar van Zoo Veldhoven reed rondjes in de buurt in de hoop de zeearend te spotten en daarna te vangen. Hij gaf toe dat dat een moeilijke klus zou worden. "Ze heeft een goede conditie en kan heel ver vliegen. Die heb je niet 1, 2, 3 gevangen."

Moeilijk te vangen
"Waarschijnlijk overleeft het dier het niet in het wild. Daarom zijn we erop gebrand de arend terug te vinden." Na de ontsnapping heeft Loomans onder meer de dierenambulance gewaarschuwd, maar uiteindelijk vond hij de vogel dus in het dierenpark zelf.

Omdat de vogel net gevoerd was, is het moeilijk de vogel te vangen. Als het dier honger krijgt, gaat de eigenaar vis op de grond gooien. Als de zeearend daar op af komt, kan ze met een net worden gevangen. Wanneer dat gaat lukken, is nog moeilijk te zeggen.

De zeearend komt oorspronkelijk uit Rusland en zit al zes jaar in Zoo Veldhoven. Zeearenden kunnen ruim een meter hoog worden. De spanwijdte van de vleugels kan tot bijna drie meter groeien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.