3,5 jaar cel geëist tegen Rai Vloet voor ongeluk waarbij kleuter omkwam

20 maart 2023 om 10:18 • Aangepast 28 maart 2023 om 02:03
nl
In de strafzaak tegen profvoetballer Rai Vloet uit Schijndel heeft het Openbaar Ministerie maandag 42 maanden cel geëist. Ook eiste de officier een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vier jaar. De 27-jarige middenvelder staat in de rechtbank in Haarlem terecht voor het veroorzaken van een ongeval waarbij de 4-jarige Gio Roos om het leven kwam. Het ongeluk gebeurde op de snelweg A4 bij Hoofddorp op 14 november 2021.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Vloet zou vlak voor het ongeluk 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto. Hij reed achterop de auto van een gezin uit Zoetermeer.

"Zonder na te denken stapten we in de auto en ging ik rijden."

"Ik had twee of drie glazen sterke drank op", vertelde Vloet. "Voor het ongeluk was ik op een feestje in Amsterdam, dat vroegtijdig werd beëindigd. We zouden slapen in een hotel in Amsterdam, maar maakten een nieuw plan en zouden naar Rotterdam rijden. Zonder na te denken stapten we in de auto en ging ik rijden. Na de tunnel gingen we de trajectcontrole in en was ik bezig met de cruisecontrol goed in te stellen op 130."

De 27-jarige Vloet zegt dat hij het ongeluk niet zag aankomen. "Ik heb het niet gezien, alleen de klap kan ik me herinneren. Ik kan veel dingen niet meer herinneren. Constant probeer ik om meer informatie te vinden, maar het komt niet boven." Uit onderzoek bleek dat Vloet meer dan twee keer te veel alcohol in zijn bloed had (515 ugl). 220 ugl is het maximum.

"Zo'n tragisch ongeluk doet iets met je als mens en je kan niet meer helder nadenken."

"De klap moet enorm geweest zijn", zei de aanklaagster. "De auto van de familie kwam 200 meter verderop tot stilstand. De achterkant was volledig in elkaar gedrukt."

Vloet reed tientallen kilometers harder dan 130 per uur, zei de officier. Ze baseert zich op verklaringen van getuigen. Die noemden snelheden van 150 tot 200 kilometer per uur. Vloet zou vlak voor het ongeluk 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto. De officier houdt een marge aan en gaat uit van 193 kilometer per uur.

Vloet zat met een vriend in de auto toen hij rond middernacht op de andere auto inreed. De vriend van Vloet nam aanvankelijk de schuld op zich, geeft Vloet tegenover de rechtbank toe. "Zo’n tragisch ongeluk, het was een shock. Het doet iets met je als mens en je kan niet meer helder nadenken. Toen bleek dat het zo tragisch was, heb ik de waarheid verteld."

Kort voor de fatale aanrijding zou de telefoon van Vloet zijn gebruikt. Hij ontkent dat hij zelf op WhatsApp en Snapchat zat tijdens het rijden. Hij zegt dat hij zijn telefoon aan zijn vriend had gegeven om de hotelreservering te annuleren. Volgens de rechter had die vriend drugs gebruikt.

Eind maart 2022 werd het tot medio 2023 doorlopende contract van Vloet bij Heracles ontbonden. Supporters van Heracles floten hun voormalige sterspeler uit na de dodelijke aanrijding en hij vervolgde zijn loopbaan in Kazachstan bij Astana FK. In september 2022 ging Vloet naar het Russische FK Oeral dat uitkomt in de Premjer-Liga.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!