Dassen ondergraven spoor: voorlopig geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel

21 maart 2023 om 13:44 • Aangepast 30 maart 2023 om 02:03
nl
Tussen Den Bosch en Boxtel rijden dinsdag de rest van de dag geen treinen meer. Dassen hebben het spoor ondergraven bij Esch. Daardoor kunnen de rails verzakken.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Er is herstel van de spoorbaan en de ondergrond nodig, maar ProRail weet nog niet wanneer dat kan. De dassen zijn namelijk beschermde dieren en daarom is er eerst toestemming nodig.

ProRail wist al langer dat er dassenburchten zaten en er was al een procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor.

Een buurtbewoner zegt: "De treinen rijden al langer langzaam hier. En nu is alles stilgelegd."

Er rijden stopbussen tussen Boxtel, Vught en 's-Hertogenbosch. Reizigers die van Den Bosch naar Eindhoven moeten, krijgen het advies eerst naar Tilburg te reizen en vanaf daar naar Eindhoven. Dat zorgt voor grote drukte in de treinen.

Het is druk in de trein (foto: Omroep Brabant).
Het is druk in de trein (foto: Omroep Brabant).

Scenario: maand lang geen treinen
Eerder in de week werd in Friesland het treinverkeer verstoord door dassen. Daardoor rijden er mogelijk tot eind april geen treinen tussen Workum en Stavoren. Prorail legt namelijk een kunstburcht aan, waarbij ze de dassen proberen te verleiden te verhuizen.

Pas als de dassen hun huidige burchten hebben verlaten en zeker is dat ze niet meer terugkomen, kan worden begonnen met de versterking van het spoor. "We weten niet of de dassen voor die kunstburcht kiezen. Die zien natuurlijk geen verhuisbericht. Zo nee, dan is het afwachten tot we de echte burcht mogen weghalen," aldus een woordvoerder van ProRail.

De kans is dus groot dat het ook in Brabant lang gaat duren, voordat het treinverkeer weer kan worden hervat. "We hebben nu spoedoverleg met onder meer het ministerie. Maar zolang er geen toestemming is om die burcht weg te halen, is de kans reeël, dat tussen Boxtel en Den Bosch in ieder geval ook morgen geen treinen rijden."

LEES OOK: Das zorgt voor ellende op het spoor: tot en met maandag geen treinen

Dassen hebben het spoor ondergraven (foto: Omroep Brabant)
Dassen hebben het spoor ondergraven (foto: Omroep Brabant)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!