Klantenstop bij trimsalons: 4 of 5 maanden wachttijd geen uitzondering

21 maart 2023 om 19:00 • Aangepast 1 december 2023 om 18:41
nl
Het is topdrukte bij de Brabantse hondentrimsalons. Veel hondentrimmers hebben een klantenstop en als je een afspraak wilt maken, moet je minimaal een maand wachten: “Sinds de coronatijd is het hondenbezit explosief gegroeid. En het zijn allemaal doedeltjes en boomertjes, die moeten worden geknipt.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Bij Trimsalon Scoobie in Tilburg staan op dinsdagmiddag drie medewerkers honden te wassen, kammen en knippen. De salon heeft tussen de 200 en 300 klanten. Sinds een jaar is er een klantenstop.

“Als je een puppy hebt, moet je meteen een trimsalon zoeken.”

“Mensen moeten heel ver vooruit plannen”, legt medewerker Linda uit. “Wij zitten op vier tot vijf maanden wachttijd. Dus de meeste klanten maken nu voor een jaar afspraken vooruit. En als mensen een nieuwe puppy hebben, moeten ze bij de geboorte al een trimsalon zoeken. Want heel veel zitten al vol.”

Dat herkent Nicole de Wit, hondentrimster in Eindhoven: “Ik heb al een paar jaar een klantenstop. Vaste klanten die bellen voor een afspraak, kunnen vaak pas over vier of vijf weken terecht. Je hoort het overal.”

Peter Rijswijk in Breda: “Ik werk hier met vijf man, we zijn zes dagen per week open. De wachttijd bij mij is nu vier weken. Ik heb nog geen klantenstop, maar dat komt er denk ik wel aan. Want het is stilte voor de storm. We komen uit een koude periode en het wordt warmer, dus de honden die niet verharen moeten worden geknipt. Zodra de zon echt gaat schijnen, begint hier het circus.”

“Het is zwaar, veel trimmers krijgen last van een tennisarm.”

Je vraagt je af waarom de hondentrimmers niet meer medewerkers aannemen, om aan de grote vraag te voldoen. Linda van Scoobie in Tilburg moet lachen: “Ga maar mensen zoeken. Het is lichamelijk een zwaar beroep, veel medewerkers haken na vijf tot tien jaar af.”

Ze wijst naar de kleine hondjes die zich nu rustig laten knippen: “Maar je hebt er ook die niet meewerken. Dat is zwaar voor je handen en je schouders. Veel trimmers krijgen last van een tennisarm.”

Het grote tekort aan hondentrimmers werkt zwartwerken in de hand. En dat is niet zonder risico’s, zegt Linda: “Wij zien vaak de schade. Veel mensen beginnen gewoon, zonder opleiding. Een hond knippen: hoe moeilijk kan het zijn? Maar honden staan niet altijd stil. Dus je kunt ze makkelijk raken en dan krijgen ze wondjes. Je moet er niet zomaar aan beginnen.”

De opleiding duurt anderhalf jaar. Dan weet je hoe je een hond netjes en veilig kunt knippen. Een stagiair is bezig met boomertje Tony: “Ik vind het leuk om hondjes weer mooi naar huis te laten gaan, ik kan hier mijn passie in kwijt. Mijn ambitie is om later mijn eigen trimsalon te openen, want dit vak heeft zeker de toekomst.”

Eigenaresse Chantal van hondentrimsalon Scoobie in Tilburg met Fozzie (foto: Scoobie).
Eigenaresse Chantal van hondentrimsalon Scoobie in Tilburg met Fozzie (foto: Scoobie).
Twixz na een knipbeurt (foto: Scoobie).
Twixz na een knipbeurt (foto: Scoobie).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!