Handenvol werk om het buitenzwembad over een maand weer klaar te hebben

24 maart 2023 om 21:00 • Aangepast 1 april 2023 om 02:03
nl
Je moet er met dit weer misschien nog niet aan denken, maar over een maand gaan de buitenbaden weer open. En dus wordt er bij zwembad Bijtelskil in Sleeuwijk volop gedweild, gesjouwd en gepoetst.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Het zwembad is nu nog leeg. Op de bodem staat Wilma van Rijn met haar collega's te vegen en te dweilen. "Het is een hele klus hoor! We moeten blaadjes weghalen, de bak schoonspuiten, terrasmeubels moeten schoongemaakt en teruggeplaatst worden. Het zijn heel veel onderhouds- en schoonmaakklusjes."

Het zwembad heeft dit jaar een nieuwe coating en nieuwe tegels gekregen. Daarom is de klus minder zwaar dan normaal. "Ja dat scheelt wel wat uurtjes poetsen want op deze tegels en muren zit nog geen aanslag", vertelt Wilma lachend.

"We hebben veel vrijwilligers die spontaan hun hulp aanbieden."

Zwembad Bijtelskil trekt in een mooie zomer zo'n 50.000 bezoekers. Alles moet tiptop in orde zijn. Al vanaf februari zijn er iedere week vrijwilligers in touw om het buitenbad klaar te maken. "Je staat er versteld van wat er allemaal opgeruimd en schoongemaakt moet worden na de winter. Maar het komt goed omdat we veel vrijwilligers hebben die spontaan hun hulp aanbieden."

Als alles schoon is, volgt er nog een enorme klus: het vullen van de twee grote baden en het peuterbadje. Wilma legt uit: "Het duurt ongeveer een week, voordat er genoeg water in zit. En dan moet het nog op temperatuur worden gebracht en moeten we ervoor zorgen dat het chloorgehalte klopt."

"Als we open gaan staan mensen hier in badjas in de rij."

Eind volgende maand, op maandag 24 april, gaat het zwembad open. De vaste bezoekers kijken er al naar uit. En Wilma ook. "Dan staan mensen echt om zeven uur 's ochtend al in hun badjas in de rij. Klaar om het seizoen af te trappen. Dus laat maar komen, het mooie weer!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!