Bedrijven rollen de rode loper uit voor nieuw personeel en dat helpt

25 maart om 20:57 • Aangepast 4 april om 02:03
nl
Bedrijven in de Kempen leggen zaterdag soms letterlijk de rode loper uit voor mensen die bij hen willen komen werken. Meer dan honderd bedrijven openen hun deuren voor publiek, in de hoop dat mensen enthousiast worden om er te komen werken. En het werkt, want de eerste sollicitaties zijn bij sommige bedrijven al binnen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Wie tegenwoordig werkloos wil zijn, lijkt goed zijn best te moeten doen. De vacatures liggen voor het oprapen en bedrijven schreeuwen om personeel. Dat is ook zo bij Borrenbergs Bouwbedrijf in Luyksgestel. Wie met de juiste opleiding of kennis een open sollicitatie doet, kan meteen aan de slag, zegt directeur Jacky Borrenbergs. "Maar die mensen zijn er gewoon niet. Dus proberen we ze zelf maar op te leiden."

Bij het bouwbedrijf is het zaterdag behoorlijk druk op de open bedrijvendag. Een paar honderd mensen komen kijken. Vaak omdat er familie of vrienden werken en mensen benieuwd zijn hoe het eraan toegaat bij het bedrijf. Maar er zitten ook mensen tussen die daadwerkelijk willen komen werken. "Om kwart over tien vanmorgen hadden we de eerste sollicitatie al binnen", zegt Borrenbergs.

Joost (22) uit Luyksgestel is een van de bezoekers die serieus van plan is om te gaan solliciteren. "Ik ben hier wel omdat ik geïnteresseerd ben en omdat Borrenbergs een mooi bedrijf is." Wat Joost aan de bouw trekt is dat de sfeer informeel is en dat het hem gezellig lijkt om op de steigers te staan.

Vader en zoon krijgen uitleg bij metaalbedrijf Brans.
Vader en zoon krijgen uitleg bij metaalbedrijf Brans.

Ook bij Brans Metaalbewerking in Bergeijk is het druk op de open dag. "Onze insteek is vooral om mensen, en specifiek de jeugd, te laten zien wat wij hier doen", zegt directeur Rolf Brans. "Wij maken onderdelen voor machines en dat is echt heel breed."

Omdat het erg lastig is om personeel te vinden, werkt Brans tegenwoordig samen met scholen. Leerlingen krijgen dan een rondleiding en uitleg over het metaalvak. Of de open dag ook sollicitaties gaat opleveren, is nog even afwachten.

Rode loper voor bezoekers van Valkenhof.
Rode loper voor bezoekers van Valkenhof.

Dat de zorg handjes tekortkomt is al langer bekend. Bij zorgcentrum Valkenhof in Valkenswaard werd daarom letterlijk de rode loper uitgerold voor bezoekers van de open bedrijvendag. Bij binnenkomst staat een groot bord klaar met daarop de vacatures. "Mensen zijn altijd welkom om hier te komen werken. Leerplaatsen bieden wij ook aan", zegt Lilian van der Maat, communicatiemedewerker bij het bedrijf.

Voor Valkenhof is de bedrijvendag nu al een succes, want er zijn al verschillende mensen die kwamen kijken, aangenomen. Zo komen ze toch weer wat minder handjes tekort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.